Зашто је маршал Жуков постао симбол Велике побједе

Танјуг
Зашто је маршал Жуков постао симбол Велике побједе

БЕОГРАД- Битка за Москву, одбрана и пробијање нацистичке блокаде Лењинграда, Стаљинградска битка, заузимање Берлина - само су неке од најважнијих побједа совјетских војника под командом маршала Георгија Жукова, од чијег рођења се крајем прошле године навршило 125 година.

Жуков је четири пута проглашаван за Хероја Совјетског Савеза, а за допринос побједи у Великом отаџбинском рату народ га је назвао маршалом Побједе.

Сина сељака из Калушке области, у централном дијелу Русије, цијели свијет је запамтио када је на бијелом коњу, 24. јуна 1945. године, на Црвеном тргу командовао првом Парадом побједе после пораза нацистичке Њемачке.

Управо је Жуков као командант Првог белоруског фронта ушао у Берлин 1945. године и формално примио капитулацију Немачке, а војници под његовом командом подигли су Заставу Побједе на Рајхстаг.

Међутим, уласку у Берлин и величанственој паради на Црвеном тргу претходиле су непроспаване ратне ноћи, па и то што је 1941. године, као начелник Генералштаба, лично аутомобилом окупљао војску како би организовао одбрану Москве.

Историчар Анатолиј Коломијцев каже да је Жуков увијек ишао на критичне секторе фронта, гдје је био потребан човјек управо таквог карактера.

-Не само да је био талентован војсковођа, био је и захтјеван. Нису узалуд међу војском говорили да тамо гдје је Жуков, тамо је побједа - додаје Коломијцев.

Битка за Москву постала је једна од највећих и најсудбоноснијих битака. Тада, 1941. године, Жуков је командовао Западним фронтом. Под његовим командом совјетске трупе су нанијеле први велики пораз нацистима, одбацивши их 200 километара од Москве.

Историчар Ољег Јежов наводи да је Стаљин Жукову поставио питање: „Реците ми искрено, можемо ли да задржимо Москву?“.

Жуков се касније сјећао да, и поред тога што није био чврсто увјерен у то, није могао да одговори другачије и рекао је „Задржаћемо, друже Стаљине“.

-Увијек је био одговоран за своје ријечи - истиче Јежов.

На све оптужбе о претгераној суровости Жукова у командовању, историчари одговарају да су тамо гдге је био он - губици преполовљени.

Маршал Побjeде добио је укупно 67 ордена и медаља, почев од Првог свjетског рата. Четврти пут је звање Хероја Совјетског Савеза добио после рата, као министар одбране.

На пленуму ЦК КПСС 1957. године смијењен је са мјеста министра одбране, а његова 25-годишња праунука Варвара Јерокина каже да је он то прихватио и да је излаз нашао у писању мемоара и размишљању.

Она је за ТВ Звезда испричала и занимљив детаљ - чланови породице су, када су ишли код Жукова, обавезно морали да имају чисту обућу.

-Говорио је да човјек почиње од обуће - испричала је праунука Жукова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана