Zašto je maršal Žukov postao simbol Velike pobjede

Tanjug
Zašto je maršal Žukov postao simbol Velike pobjede

BEOGRAD- Bitka za Moskvu, odbrana i probijanje nacističke blokade Lenjingrada, Staljingradska bitka, zauzimanje Berlina - samo su neke od najvažnijih pobjeda sovjetskih vojnika pod komandom maršala Georgija Žukova, od čijeg rođenja se krajem prošle godine navršilo 125 godina.

Žukov je četiri puta proglašavan za Heroja Sovjetskog Saveza, a za doprinos pobjedi u Velikom otadžbinskom ratu narod ga je nazvao maršalom Pobjede.

Sina seljaka iz Kaluške oblasti, u centralnom dijelu Rusije, cijeli svijet je zapamtio kada je na bijelom konju, 24. juna 1945. godine, na Crvenom trgu komandovao prvom Paradom pobjede posle poraza nacističke Njemačke.

Upravo je Žukov kao komandant Prvog beloruskog fronta ušao u Berlin 1945. godine i formalno primio kapitulaciju Nemačke, a vojnici pod njegovom komandom podigli su Zastavu Pobjede na Rajhstag.

Međutim, ulasku u Berlin i veličanstvenoj paradi na Crvenom trgu prethodile su neprospavane ratne noći, pa i to što je 1941. godine, kao načelnik Generalštaba, lično automobilom okupljao vojsku kako bi organizovao odbranu Moskve.

Istoričar Anatolij Kolomijcev kaže da je Žukov uvijek išao na kritične sektore fronta, gdje je bio potreban čovjek upravo takvog karaktera.

-Ne samo da je bio talentovan vojskovođa, bio je i zahtjevan. Nisu uzalud među vojskom govorili da tamo gdje je Žukov, tamo je pobjeda - dodaje Kolomijcev.

Bitka za Moskvu postala je jedna od najvećih i najsudbonosnijih bitaka. Tada, 1941. godine, Žukov je komandovao Zapadnim frontom. Pod njegovim komandom sovjetske trupe su nanijele prvi veliki poraz nacistima, odbacivši ih 200 kilometara od Moskve.

Istoričar Oljeg Ježov navodi da je Staljin Žukovu postavio pitanje: „Recite mi iskreno, možemo li da zadržimo Moskvu?“.

Žukov se kasnije sjećao da, i pored toga što nije bio čvrsto uvjeren u to, nije mogao da odgovori drugačije i rekao je „Zadržaćemo, druže Staljine“.

-Uvijek je bio odgovoran za svoje riječi - ističe Ježov.

Na sve optužbe o pretgeranoj surovosti Žukova u komandovanju, istoričari odgovaraju da su tamo gdge je bio on - gubici prepolovljeni.

Maršal Pobjede dobio je ukupno 67 ordena i medalja, počev od Prvog svjetskog rata. Četvrti put je zvanje Heroja Sovjetskog Saveza dobio posle rata, kao ministar odbrane.

Na plenumu CK KPSS 1957. godine smijenjen je sa mjesta ministra odbrane, a njegova 25-godišnja praunuka Varvara Jerokina kaže da je on to prihvatio i da je izlaz našao u pisanju memoara i razmišljanju.

Ona je za TV Zvezda ispričala i zanimljiv detalj - članovi porodice su, kada su išli kod Žukova, obavezno morali da imaju čistu obuću.

-Govorio je da čovjek počinje od obuće - ispričala je praunuka Žukova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana