Ево шта се дешавало 1. априла кроз историју

GS
Foto: Ilustracija

На данашњи дан, 1. априла, обиљежава се дан шале али су се такође овог дана десили многи значајни догађаји који су оставили траг у историји.

За почетак осврнућемо се на празник првог априла. Наиме, данас се широм свијета слави свјетски дан шале уз шале и смијех, а који датира још из 16. вијека.

Такође, на овај дан десиле су се далеко озбиљније ствари и велики историјски преокрети:

Стварање територије Нунавут (1999): На овај дан 1999. године, територија Нунавут је створена од дијела Сјеверозападних територија Канаде. Ова територија простире се кроз канадски Арктик и обухвата традиционалне земље Инуита.

Смрт Стивена Бочка (2018): Прије шест година, амерички телевизијски продуцент Стивен Бочко суоснивач серија попут "Hill Street Blues", "L.A. Law" i "NYPD Blue" - преминуо је у 74. години.

Лансирање Гмаил-а (2004): Прије 17 година, Гоогле је лансирао Гмаил, који је постао један од најпопуларнијих е-маил сервиса на свијету, премашивши број од милијарду корисника пет година касније.

Холандија признала истополне бракове (2001): На овај дан 2001. године, Холандија је постала прва земља која је признала истополне бракове, што је био значајан корак у борби за права ЛГБТ заједнице.

Убиство Марвина Геја (1984): Америчког пјевача и текстописца Марвин Геја, познатог по албуму "Whats's Going On“ из 1971. године, убио је отац у Лос Анђелесу.

Рухолах Хомеини прогласио Иран исламском републиком (1979):  Након преплављујуће подршке на националном референдуму, Рухолах Хомеини прогласио је Иран исламском републиком; то је означило крај Иранске револуције.

Стив Џобс, Стив Возниак и Роналд Вејн основали су компанију Apple Computer Inc. (1976): Она је постала једна од водећих свјетских технолошких компанија.

Адолф Хитлер осуђен на пет година затвора (1924): Хитлер је на затворску казну осуђен због свог учешћа у Пивничком пучу; провео је само девет месеци у затвору, током којих је написао велики дио своје књиге "Mein Kampf“ ("Моја борба").

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана