Како је “ситни” Кувајт постао богата независна држава

GS
Foto: YouTube

Дана 19. јуна 1961. године остварила је држава Кувајт своју пуну независност од Велике Британије.

Наиме, Кувајт је до тада био британски протекторат, тј. аутономни шеикат под заштитом Уједињеног Краљевства. Када је остварена пуна независност дотадашњи кувајтски шеик Абдулах III. Ал-Салим Ал-Сабах добио је нову владарску титулу – емир.

Као први емир Кувајта, Абдулах III. Ал-Салим Ал-Сабах није владао толико аутократски колико обичавају арапски владари на Блиском истоку.

Наиме, емир је већ сљедеће године потписао кувајтски устав, чиме је та држава постала уставна (конституционална) монархија.

За разлику од апсолутних монархија, у којима владара не обваезују никакви закони, у уставним монархијама чак и владар у начелу мора поштовати устав своје државе.

Остварењем независности Кувајт је добио и своју валуту – кувајтски динар – који је замијенио дотада кориштену заљевску рупију. Кувајтски динар данас је валута с највећом вриједности на свијету.

Занимљиво је да се не штампају новчанице изнад 20 кувајтских динара.

Кувајт је због својих залиха нафте веома богата држава, а иако има површину од 17.818 километара квадратних, он је седми на свијету на свијету по величини доказаних нафтних резерви, преноси Повијест.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана