Evo šta se dešavalo 1. aprila kroz istoriju

GS
Foto: Ilustracija

Na današnji dan, 1. aprila, obilježava se dan šale ali su se takođe ovog dana desili mnogi značajni događaji koji su ostavili trag u istoriji.

Za početak osvrnućemo se na praznik prvog aprila. Naime, danas se širom svijeta slavi svjetski dan šale uz šale i smijeh, a koji datira još iz 16. vijeka.

Takođe, na ovaj dan desile su se daleko ozbiljnije stvari i veliki istorijski preokreti:

Stvaranje teritorije Nunavut (1999): Na ovaj dan 1999. godine, teritorija Nunavut je stvorena od dijela Sjeverozapadnih teritorija Kanade. Ova teritorija prostire se kroz kanadski Arktik i obuhvata tradicionalne zemlje Inuita.

Smrt Stivena Bočka (2018): Prije šest godina, američki televizijski producent Stiven Bočko suosnivač serija poput "Hill Street Blues", "L.A. Law" i "NYPD Blue" - preminuo je u 74. godini.

Lansiranje Gmail-a (2004): Prije 17 godina, Google je lansirao Gmail, koji je postao jedan od najpopularnijih e-mail servisa na svijetu, premašivši broj od milijardu korisnika pet godina kasnije.

Holandija priznala istopolne brakove (2001): Na ovaj dan 2001. godine, Holandija je postala prva zemlja koja je priznala istopolne brakove, što je bio značajan korak u borbi za prava LGBT zajednice.

Ubistvo Marvina Geja (1984): Američkog pjevača i tekstopisca Marvin Geja, poznatog po albumu "Whats's Going On“ iz 1971. godine, ubio je otac u Los Anđelesu.

Ruholah Homeini proglasio Iran islamskom republikom (1979):  Nakon preplavljujuće podrške na nacionalnom referendumu, Ruholah Homeini proglasio je Iran islamskom republikom; to je označilo kraj Iranske revolucije.

Stiv Džobs, Stiv Vozniak i Ronald Vejn osnovali su kompaniju Apple Computer Inc. (1976): Ona je postala jedna od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija.

Adolf Hitler osuđen na pet godina zatvora (1924): Hitler je na zatvorsku kaznu osuđen zbog svog učešća u Pivničkom puču; proveo je samo devet meseci u zatvoru, tokom kojih je napisao veliki dio svoje knjige "Mein Kampf“ ("Moja borba").

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana