Ово је био најперверзнији владар на свијету: У кревету тражио да га зову ујко

GS
Foto: X.com

Династија Хабрзург, која је вијековима владала Европом, била је најпознатија по склапању бракова између владара и кћерки њихових рођених сестара. Изузетак од овог правила није био ни брак Леополда I, цара Светог римског царства од 1658. до 1705. године.

Оно што је цара разликовало од највећег дијела претходника и потомака била је чињеница да је Леополд I, бар према данас доступним изворима, био истински и ненормално заљубљен у своју сестричину – Маргарету Терезу Шпанску и да му је чињеница да ће се оженити дјевојчицом доносила бескрајну радост.

Маргарета Терезија је била кћерка кастиљско-арагонског краља Филипа IV и његове друге супруге, Леополдове рођене сестре, Маријане Аустријске. За вријеме њеног одрастања често ју је сликао славни сликар Дијего Веласкез, а она се појављује у многим његовим сликама, укључујући и чувену слику "Младе племкиње".

Ово дијело, као и читава серија других слика које приказују Маргарету у различитим периодима одрастања, послате су на бечки двор и Леополд је напросто изгубио главу пред призором лијепе принцезе.

Био је старији од ње 11 година, али је брак договорен још у њеном најранијем дјетињству. Леополд је само требало да сачека да Маргарета мало одрасте.

У љето 1666. године, Маргарета је напустила Шпанију и отпутовала у Аустрију гдје ју је дочекао Леополд. Вјенчали су се у Бечу 12. децембра када је принцези било 15 година. Маргарети је Леополд уједно био муж, рођени ујак и брат од тетке по оцу.

Леополд је био очаран својом младом рођаком и супругом. Дане и ноћи је проводио са њом у спаваћим одајама, а по двору се шушкало да у кревету инсистира да га принцеза зове "ујко".

Ускоро су почела да пристужу и дјеца, али она нису била "баш како треба". Маргарета није могла да изнесе трудноће и за кратко вријеме имала је велики број побачаја који су је исцрпјели и уништили њено здравље.

За непуних седам година Маргарета се породила пет пута, али та дјеца су брзо умрла. Једина кћерка која ју је наџивјела била је будућа баварска владарка Марија Антонија. Дугогодишње инцестоидне везе породице узеле су данак и на њеном потомству и ниједно њено дијете није доживјело пунољетство.

Исцрпљена побачајима, порођајима и браком, царица и краљица Маргарета Терезија је умрла 1673. године у својој 21. години живота.

Њен удовац, цар Леополд И, није много жалио. Пола године касније поново се оженио. Погађате, поново рођаком, преноси Историјски Забавник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана