Необично оружје Рускиња: Фатални "пољубац смрти" малог калибра

Агенције
Необично оружје Рускиња: Фатални "пољубац смрти" малог калибра

МОСКВА - У односе великих политичких сила као што је Русија одувијек су биле укључене и обавјештајне службе, у чијим се редовима, поред агената суровог лица и хладног срца, налазе и на први поглед њежне хероине - шпијунке које својим шармом и бистрином ума разоружавају своје саговорнике, а потом вјешто "извлаче" потребне информације.

Како је пренијела агенција "Раша тудеј" у свом раду оне користе најразличитије методе - флертују са саговорницима, манипулишу њиховим осјећањима, играју психолошке игрице и чине немогуће ствари, али када "загусти", при руци увијек имају и своје тајно оружје.

- Мушкарцима је у шпијунском послу кудикамо лакше: они своје противнике могу и физички да савладају, али и да вјешто сакрију оружје у опасач панталона или испод сакоа. Код жена то није случај - оне су чешће у елегантним хаљинама које истичу њихове атрибуте (испод којих се ништа не може сакрити) и са торбицама у које једва да стаје и кармин. Зато је специјално за жене у руској обавјештајној служби КГБ било осмишљено посебно оружје које неће изазивати сумњу и које је довољно компактно да се може носити са собом, кажу руски стручњаци из ове области.

"Пољубац смрти", пиштољ у облику кармина који идеално стаје и у најмању дамску ташну, одмах је очарао руске шпијунке. У њему се налазио само један метак изузетно малог калибра - свега 4,5 милиметара.

Цака овог пиштоља била је у томе што се он није могао поново напунити муницијом, већ је био предвиђен за само један пуцањ - онај фатални. Стога су даме морале бити свјесне чињенице да имају само једну шансу да ликвидирају противника и да им живот практично зависи од мирне руке и прецизног нишањења.

"Пољубац смрти" се користио само у изузетним ситуацијама те се о његовом постојању дуго није ни знало. Шпијунке су свесрдно водиле рачуна о томе да њихова ташница никада не доспије у погрешне руке и да се у противнику ни на трен не роди сумња да кармин који увијек носи са собом скрива страшну тајну.

О овом убојитом оружју руских краљица шпијунаже сазнало се (релативно) недавно, тек 1965. године, када су двије даме задржане на граници између Источне и Западне Немачке. Најгоре од свега је што их је полиција зауставила из сасвим других разлога, али је претресом пронађен и "кармин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана