Neobično oružje Ruskinja: Fatalni "poljubac smrti" malog kalibra

Agencije
Neobično oružje Ruskinja: Fatalni "poljubac smrti" malog kalibra

MOSKVA - U odnose velikih političkih sila kao što je Rusija oduvijek su bile uključene i obavještajne službe, u čijim se redovima, pored agenata surovog lica i hladnog srca, nalaze i na prvi pogled nježne heroine - špijunke koje svojim šarmom i bistrinom uma razoružavaju svoje sagovornike, a potom vješto "izvlače" potrebne informacije.

Kako je prenijela agencija "Raša tudej" u svom radu one koriste najrazličitije metode - flertuju sa sagovornicima, manipulišu njihovim osjećanjima, igraju psihološke igrice i čine nemoguće stvari, ali kada "zagusti", pri ruci uvijek imaju i svoje tajno oružje.

- Muškarcima je u špijunskom poslu kudikamo lakše: oni svoje protivnike mogu i fizički da savladaju, ali i da vješto sakriju oružje u opasač pantalona ili ispod sakoa. Kod žena to nije slučaj - one su češće u elegantnim haljinama koje ističu njihove atribute (ispod kojih se ništa ne može sakriti) i sa torbicama u koje jedva da staje i karmin. Zato je specijalno za žene u ruskoj obavještajnoj službi KGB bilo osmišljeno posebno oružje koje neće izazivati sumnju i koje je dovoljno kompaktno da se može nositi sa sobom, kažu ruski stručnjaci iz ove oblasti.

"Poljubac smrti", pištolj u obliku karmina koji idealno staje i u najmanju damsku tašnu, odmah je očarao ruske špijunke. U njemu se nalazio samo jedan metak izuzetno malog kalibra - svega 4,5 milimetara.

Caka ovog pištolja bila je u tome što se on nije mogao ponovo napuniti municijom, već je bio predviđen za samo jedan pucanj - onaj fatalni. Stoga su dame morale biti svjesne činjenice da imaju samo jednu šansu da likvidiraju protivnika i da im život praktično zavisi od mirne ruke i preciznog nišanjenja.

"Poljubac smrti" se koristio samo u izuzetnim situacijama te se o njegovom postojanju dugo nije ni znalo. Špijunke su svesrdno vodile računa o tome da njihova tašnica nikada ne dospije u pogrešne ruke i da se u protivniku ni na tren ne rodi sumnja da karmin koji uvijek nosi sa sobom skriva strašnu tajnu.

O ovom ubojitom oružju ruskih kraljica špijunaže saznalo se (relativno) nedavno, tek 1965. godine, kada su dvije dame zadržane na granici između Istočne i Zapadne Nemačke. Najgore od svega je što ih je policija zaustavila iz sasvim drugih razloga, ali je pretresom pronađen i "karmin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana