Знате ли гдје се крије хиљаде древних грађевина?

GS
Foto: Instagram

Виницијус Перипато са бразилског Националног института за истраживање свемира предводио је тим научника у испитивању огромног пространства током ког су открили трагове грађевина на 5.315 квадратних километара, пише "Сајнс Алерт"

Амазонија је одувијек важила за симбол нетакнуте природе и дивље прашуме. Простирући се на површини од 6,7 милиона километара квадратних највећа прашума на свијету испод своје површине потенцијално скрива трагове људске цивилизације старе хиљадама година.

Помоћу специјалног свјетлосног радара (ЛИДАР) тим научника успио је да из ваздуха провири испод слојева лишћа, ниског растиња и коријења.

Та технологија се доказала као веома вриједан алат у откривању структура у тропским дијеловима свијета, попут скривених насеобина Маја или огромних комплекса у југоисторичној Азији.

Научнике није ишчудила чињеница да су открили трагове људске цивилизације, већ површина и бројност грађевина.

У само једном скенирању, тим је открио 24 претходно неидентификоване "сметње" у земљишту које су аранжиране и указују на архитектонско поријекло, пренио је РТС.

"Открили смо утврђено село у јужној Амазонији, одбрамбене и церемонијалне локалитете на југозападу, мегалитске структуре на сјеверу, ријечна насеља у централном дијелу", кажу научници. 

Додају да су на југу примијећени трагови града са трговима у подручју за које се вјерује да су некада насељавале десетине хиљада људи. 

"Чини се да је постојала мрежа путева сличних онима у Грчкој или Риму“, наводе научници.

Рачунају да се широм Амазоније испод слојева лишћа, седимента и коријења крије између 10.000 и 24.000 грађевина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана