Знате ли ко је предсједник САД-а са најкраћим стажом?

GS
Foto: Facebook

Осам америчких предсједника умрло је док је обављало ту дужност. Њих четворица убијени су у атентатима, а преостала четворица умрла су од природних узрока. На данашњи дан, 4. априла 1841, умро је први од њих Вилијам Хенри Харисон.

Харисон се родио у богаташкој породици у Вирџинији, тек пар година прије него што су САД стекале независност. Како је био најмлађи од седморо д‌јеце, није га чекала велика породишна оставштина, стога је одлучио да изгради каријеру у војсци.

Са само 28 година постаје гувернер Индијанске територије, што обухвата територију данашњег Охаја, Индијане и Wiskonsina. Водио је више војних кампања против Индијанаца и увијек је побјеђивао, мада ће и сами амерички историчари признати да је увијек ратовао против значајно мање војске него што је била његова.

Након успјешне војне каријере Харисон се окреће политици, а његова популарност довела га је до Конгреса и америчког Сената. Ускоро се ближе избори на којима ће учествовати као кандидат Whig странке - релативно нове странке која настаје као опозиција владајућој Демократској странци, преноси Index.hr.

Битно је напоменути да се ради о новој етапи у америчкој историји. 1840-их више не д‌јелују политичари и истакнута имена из Америчког рата за независност. Имиграција је све већа, право гласа има све више грађана САД-а, стога се од идућег америчког предсједника очекује да буде неко из народа, неко кога ће народ препознати као једног од својих.

Модерна политичка кампања 1840-им

Екипа око Харисона је то препознала те је почела политичка кампања која је комплетно избацила елементе богатства из Харисонове биографије. Представили су га као локалног љубитеља цидера који пије у скромној дрвеној кућици, а његова богаташка позадина није нигд‌је поменута.

Осим тога, амерички историчари описују његову кампању као врло сличну модерним политичким кампањама. Измислио је слоган: “Tippecanoe анд Tyler, тоо”, за који се сматра да је први слоган у историји америчке предсједничке кампање.

Tippecanoe је мјесто гд‌је је славио војну побједу против домородачког становништва, а Tyler је име његовог потпредсједника.

Харисон и његов тим принтали су шољице с његовим ликом, лијепили постере њега како пије цидер у америчкој природи, али исто тако и измислили бројне пјесме које су заправо биле нека врста хвалоспјева његовој успјешној војној каријери.

Harrisonova кампања је била успјешна и постао је девети предсједник САД-а 4. марта 1841. Одржао је инаугурацијски говор од пуна два сата. Причао је о томе како ће бити скроман предсједник и добар према свима, али док је то говорио, почело је невријеме. Јак вјетар и киша нису прекинули Харисонов говор. Без икаквог кишобрана и кабанице, зарадио је упалу плућа.

Умро је 4. априла 1841, тачно мјесец дана од инаугурације, од посљедица упале плућа. До дана данашњег остаје упамћен као предсједник с најкраћим мандатом и најдужим говором.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана