Znate li ko je predsjednik SAD-a sa najkraćim stažom?

GS
Foto: Facebook

Osam američkih predsjednika umrlo je dok je obavljalo tu dužnost. Njih četvorica ubijeni su u atentatima, a preostala četvorica umrla su od prirodnih uzroka. Na današnji dan, 4. aprila 1841, umro je prvi od njih Vilijam Henri Harison.

Harison se rodio u bogataškoj porodici u Virdžiniji, tek par godina prije nego što su SAD stekale nezavisnost. Kako je bio najmlađi od sedmoro d‌jece, nije ga čekala velika porodišna ostavština, stoga je odlučio da izgradi karijeru u vojsci.

Sa samo 28 godina postaje guverner Indijanske teritorije, što obuhvata teritoriju današnjeg Ohaja, Indijane i Wiskonsina. Vodio je više vojnih kampanja protiv Indijanaca i uvijek je pobjeđivao, mada će i sami američki istoričari priznati da je uvijek ratovao protiv značajno manje vojske nego što je bila njegova.

Nakon uspješne vojne karijere Harison se okreće politici, a njegova popularnost dovela ga je do Kongresa i američkog Senata. Uskoro se bliže izbori na kojima će učestvovati kao kandidat Whig stranke - relativno nove stranke koja nastaje kao opozicija vladajućoj Demokratskoj stranci, prenosi Index.hr.

Bitno je napomenuti da se radi o novoj etapi u američkoj istoriji. 1840-ih više ne d‌jeluju političari i istaknuta imena iz Američkog rata za nezavisnost. Imigracija je sve veća, pravo glasa ima sve više građana SAD-a, stoga se od idućeg američkog predsjednika očekuje da bude neko iz naroda, neko koga će narod prepoznati kao jednog od svojih.

Moderna politička kampanja 1840-im

Ekipa oko Harisona je to prepoznala te je počela politička kampanja koja je kompletno izbacila elemente bogatstva iz Harisonove biografije. Predstavili su ga kao lokalnog ljubitelja cidera koji pije u skromnoj drvenoj kućici, a njegova bogataška pozadina nije nigd‌je pomenuta.

Osim toga, američki istoričari opisuju njegovu kampanju kao vrlo sličnu modernim političkim kampanjama. Izmislio je slogan: “Tippecanoe and Tyler, too”, za koji se smatra da je prvi slogan u istoriji američke predsjedničke kampanje.

Tippecanoe je mjesto gd‌je je slavio vojnu pobjedu protiv domorodačkog stanovništva, a Tyler je ime njegovog potpredsjednika.

Harison i njegov tim printali su šoljice s njegovim likom, lijepili postere njega kako pije cider u američkoj prirodi, ali isto tako i izmislili brojne pjesme koje su zapravo bile neka vrsta hvalospjeva njegovoj uspješnoj vojnoj karijeri.

Harrisonova kampanja je bila uspješna i postao je deveti predsjednik SAD-a 4. marta 1841. Održao je inauguracijski govor od puna dva sata. Pričao je o tome kako će biti skroman predsjednik i dobar prema svima, ali dok je to govorio, počelo je nevrijeme. Jak vjetar i kiša nisu prekinuli Harisonov govor. Bez ikakvog kišobrana i kabanice, zaradio je upalu pluća.

Umro je 4. aprila 1841, tačno mjesec dana od inauguracije, od posljedica upale pluća. Do dana današnjeg ostaje upamćen kao predsjednik s najkraćim mandatom i najdužim govorom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana