У Сасама код Братунца чуван је крст Уроша Немањића

ГС
У Сасама код Братунца чуван је крст Уроша Немањића

БРАТУНАЦ - У Сасама, код Братунца смјештена је православна светиња манастир Свете Тројице, познат и као манастир Сасе, који у зимском периоду изгледа чаробно.

Манастир је саграђен 1242. године и био је метох (имање) манастира Хиландара.

Задужбина је Уроша Немањића, чији је крст дуго чуван у овом манастиру.

С обзиром да се манастир налази на подручју које је још у доба Римљана било познато по богатим налазиштима сребра, олова и цинка, сматра се да је подигнут из религиозних потреба православних радника у рудницима овога краја. Турским освајањем Босне запуштени су рудници и рударска насеља, а са њима и манастир Сасе.

Готово 400 година су темељи некадашњег манастирског храма били прекривени наслагом земље, заборава и незнања, пише портал Види Српску.

Тек 1858. године сашки рудари су откопали манастирске темеље и на њима саградили нову цркву, коју су посветили светом апостолу Петру. Ова црква је преко 100 година служила као парохијска и то у најдужем периоду као братуначка.

Темељи и зидове цркве у Сасама ископани су и обновљени 1850. године.

Манастир Сасе прославља Светог цара Уроша као задужбинара и тим повод је Владика Василије, 5. децембра 2007. године, предао манастиру дио моштију краља Уроша (дар Владике будимљанско-никшићког Господина Јоаникија) и дио моштију цара Уроша (дар Патријарха српског Господина Павла).
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана