U Sasama kod Bratunca čuvan je krst Uroša Nemanjića

GS
U Sasama kod Bratunca čuvan je krst Uroša Nemanjića

BRATUNAC - U Sasama, kod Bratunca smještena je pravoslavna svetinja manastir Svete Trojice, poznat i kao manastir Sase, koji u zimskom periodu izgleda čarobno.

Manastir je sagrađen 1242. godine i bio je metoh (imanje) manastira Hilandara.

Zadužbina je Uroša Nemanjića, čiji je krst dugo čuvan u ovom manastiru.

S obzirom da se manastir nalazi na području koje je još u doba Rimljana bilo poznato po bogatim nalazištima srebra, olova i cinka, smatra se da je podignut iz religioznih potreba pravoslavnih radnika u rudnicima ovoga kraja. Turskim osvajanjem Bosne zapušteni su rudnici i rudarska naselja, a sa njima i manastir Sase.

Gotovo 400 godina su temelji nekadašnjeg manastirskog hrama bili prekriveni naslagom zemlje, zaborava i neznanja, piše portal Vidi Srpsku.

Tek 1858. godine saški rudari su otkopali manastirske temelje i na njima sagradili novu crkvu, koju su posvetili svetom apostolu Petru. Ova crkva je preko 100 godina služila kao parohijska i to u najdužem periodu kao bratunačka.

Temelji i zidove crkve u Sasama iskopani su i obnovljeni 1850. godine.

Manastir Sase proslavlja Svetog cara Uroša kao zadužbinara i tim povod je Vladika Vasilije, 5. decembra 2007. godine, predao manastiru dio moštiju kralja Uroša (dar Vladike budimljansko-nikšićkog Gospodina Joanikija) i dio moštiju cara Uroša (dar Patrijarha srpskog Gospodina Pavla).
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana