У олупини Титаника откривена огрлица од зуба праисторијске животиње: Зашто нико не смије да је узме?

ГС
У олупини Титаника откривена огрлица од зуба праисторијске животиње: Зашто нико не смије да је узме?

Након више од једног вијека од потонућа Титаника, на његовој олупини је нађен занимљив предмет израђен од зуба давно измрле животињске врсте.

Од како је у раним јутарњим часовима, 15. априла 1912. године, Титаник потонуо и са собом однио 1.500 душа - ова олупина не престаје да заокупља машту истраживача различитих области, пише Национална географија.

Више од 100 година послије она и даље почива у мраку, а растурена слагалица од крхотина зарђалог челика расута је по дну сјеверног дијела Атлантика на површини од око 400 хектара. Разједају је микроорганизми, док научници и авантуристи прате стање олупине брода, без много прилике да је виде или редовно проучавају.

Међутим, компанија специјализована за подводна истраживања и мапирање морског дна по имену „Магелан Лтд“ са острва Гернси је сада у сарадњи са продукцијском кућом из Лондона ријешила да направи 3Д макету Титаника. Да би то постигли, беспилотне подморнице су више од 200 сати провели испод воде и снимали остатке олупине.

Пажљивом претрагом, стручњаци су уочили један необичан налаз. Наиме, ријеч је о огрлици направљеној од зуба и злата. Да ствар буде интересантнија у питању је остатак мегалодона, џиновске морске животиње која је изумрла прије 3,6 милиона година.

- Уснимљена огрлица је раскошно лијепа, а оваква открића одузимају дах - истакао је извршни директор организације Магелан, Ричард Паркинсон.

И додаје како он и његов тим сада покушавају да открију коме је овај комад накита припадао уз помоћ вјештачке интелигенције.

Уколико се утврди у чијем власништву је била, потомци индивидуе ће бити контактирани и обавијештени о открићу. С тим што, за сада не постоји начин да се она и извуче са олупине, јер је према договору које су САД-е и Велика Британија склопиле - без специјалног одобрења немогуће узети било шта са Титаника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана