U olupini Titanika otkrivena ogrlica od zuba praistorijske životinje: Zašto niko ne smije da je uzme?

GS
U olupini Titanika otkrivena ogrlica od zuba praistorijske životinje: Zašto niko ne smije da je uzme?

Nakon više od jednog vijeka od potonuća Titanika, na njegovoj olupini je nađen zanimljiv predmet izrađen od zuba davno izmrle životinjske vrste.

Od kako je u ranim jutarnjim časovima, 15. aprila 1912. godine, Titanik potonuo i sa sobom odnio 1.500 duša - ova olupina ne prestaje da zaokuplja maštu istraživača različitih oblasti, piše Nacionalna geografija.

Više od 100 godina poslije ona i dalje počiva u mraku, a rasturena slagalica od krhotina zarđalog čelika rasuta je po dnu sjevernog dijela Atlantika na površini od oko 400 hektara. Razjedaju je mikroorganizmi, dok naučnici i avanturisti prate stanje olupine broda, bez mnogo prilike da je vide ili redovno proučavaju.

Međutim, kompanija specijalizovana za podvodna istraživanja i mapiranje morskog dna po imenu „Magelan Ltd“ sa ostrva Gernsi je sada u saradnji sa produkcijskom kućom iz Londona riješila da napravi 3D maketu Titanika. Da bi to postigli, bespilotne podmornice su više od 200 sati proveli ispod vode i snimali ostatke olupine.

Pažljivom pretragom, stručnjaci su uočili jedan neobičan nalaz. Naime, riječ je o ogrlici napravljenoj od zuba i zlata. Da stvar bude interesantnija u pitanju je ostatak megalodona, džinovske morske životinje koja je izumrla prije 3,6 miliona godina.

- Usnimljena ogrlica je raskošno lijepa, a ovakva otkrića oduzimaju dah - istakao je izvršni direktor organizacije Magelan, Ričard Parkinson.

I dodaje kako on i njegov tim sada pokušavaju da otkriju kome je ovaj komad nakita pripadao uz pomoć vještačke inteligencije.

Ukoliko se utvrdi u čijem vlasništvu je bila, potomci individue će biti kontaktirani i obaviješteni o otkriću. S tim što, za sada ne postoji način da se ona i izvuče sa olupine, jer je prema dogovoru koje su SAD-e i Velika Britanija sklopile - bez specijalnog odobrenja nemoguće uzeti bilo šta sa Titanika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana