Трагични догађај узроковао борбу жена: Да ли знате откада се слави 8. март?

GS
Foto: YouTube

Дан жена се слави као празник посвећен економским, политичким и друштвеним достигнућима жена, као и борби за њихова права и равноправност у друштву.

Овај дан је прилика да се присјетимо важности женских доприноса у различитим сферама живота и да се истакне потреба за даљњим напретком у постизању једнакости полова.

Међународни дан жена се обиљежава 8. марта сваке године. Овај дан има своје коријене у радничком покрету и борби жена за боље радне услове и права крајем 19. и почетком 20. вијека. Повод за прво обиљежавање Дана жена био је низ протеста и штрајкова жена у Сједињеним Америчким Државама и Европи, посебно након пожара у творници Triangle Shirtwaist у Њујорку 1911. године, у којем је погинуло више од 140 жена радница.

Овај трагични догађај потакнуо је жене да се организују и боре за боље радне услове, праведније плаће и права на сигуран рад.

Званично, Међународни дан жена први пут је обиљежен те 1911. године, а од тада се континуирано слави као празник посвећен достигнућима жена и њиховој борби за равноправност.

Поред споменутог повода за прво обиљежавање Дана жена, важно је напоменути да су жене широм свијета кроз историју учествовале у разним покретима за права жена, што је допринијело ширењу свијести о њиховим правима и потреби за промјенама у друштву.

Након првог обиљежавања 1911. године, Међународни дан жена постао је прилика за различите активности, од политичких демонстрација до културних догађаја, конференција, јавних трибина и кампања за промицање равноправности полова.

С временом, постао је глобални празник који се обиљежава широм свијета, подсјећајући нас на потребу за континуираном борбом за равноправност и правду за све жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана