Tragični događaj uzrokovao borbu žena: Da li znate otkada se slavi 8. mart?

GS
Foto: YouTube

Dan žena se slavi kao praznik posvećen ekonomskim, političkim i društvenim dostignućima žena, kao i borbi za njihova prava i ravnopravnost u društvu.

Ovaj dan je prilika da se prisjetimo važnosti ženskih doprinosa u različitim sferama života i da se istakne potreba za daljnjim napretkom u postizanju jednakosti polova.

Međunarodni dan žena se obilježava 8. marta svake godine. Ovaj dan ima svoje korijene u radničkom pokretu i borbi žena za bolje radne uslove i prava krajem 19. i početkom 20. vijeka. Povod za prvo obilježavanje Dana žena bio je niz protesta i štrajkova žena u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, posebno nakon požara u tvornici Triangle Shirtwaist u Njujorku 1911. godine, u kojem je poginulo više od 140 žena radnica.

Ovaj tragični događaj potaknuo je žene da se organizuju i bore za bolje radne uslove, pravednije plaće i prava na siguran rad.

Zvanično, Međunarodni dan žena prvi put je obilježen te 1911. godine, a od tada se kontinuirano slavi kao praznik posvećen dostignućima žena i njihovoj borbi za ravnopravnost.

Pored spomenutog povoda za prvo obilježavanje Dana žena, važno je napomenuti da su žene širom svijeta kroz istoriju učestvovale u raznim pokretima za prava žena, što je doprinijelo širenju svijesti o njihovim pravima i potrebi za promjenama u društvu.

Nakon prvog obilježavanja 1911. godine, Međunarodni dan žena postao je prilika za različite aktivnosti, od političkih demonstracija do kulturnih događaja, konferencija, javnih tribina i kampanja za promicanje ravnopravnosti polova.

S vremenom, postao je globalni praznik koji se obilježava širom svijeta, podsjećajući nas na potrebu za kontinuiranom borbom za ravnopravnost i pravdu za sve žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana