Том & Џери, идуће седмице славе 80. рођендан: Мачак и миш требали су имати друга имена

BBC
Том & Џери, идуће седмице славе 80. рођендан: Мачак и миш требали су имати друга имена

Један од најпознатијих цртаних филмова свих времена, Том & Џери, идућег седмице прославиће свој 80. рођендан.

Безвременска прича о борби мачке и миша, која је годинама сваког дана улазила у наше домове преко малих екрана, живи и данас те има бројне поклонике међу љубитељима анимираног филма.

Прича је крајње једноставна – у готово свакој епизоди мачак Том, иживциран појавом миша у својој кући, смисли план како га се ријешити, али наум му се сваки пута драстично изјалови. Иако је радња једноставна, анимација је врхунска, а оно што је Тома и Џериа увијек одликовало је употреба врхунске музичке кулисе, неријетко су се "свађали" уз музику најпознатијих свјетских композитора класичне музике.

ББЦ поводом осме деценије иконичког цртаћа доноси и мање познату причу о његову настанку, објављујући како је све почело готово случајно. Аутори филма Вилијем Хана и Џозеф  Барбера нису имали ни 30 година када су се упустили у борбу против великих студија којима су звијезде били ликови попут Мики Масе или Гице гицка. Барбера је својевремено признао да су мачка осмислили у тренуцима тешке досаде, а први пут се на малим екранима појавио 1940. под називом ‘Puss get's the boot’.

 Занимљиво, ни протагонисти цртића се нису тада звали како их данас памтимо, већ је мачак био Џаспер, а миш Џини.

Прва епизода била је толики хит да је одмах освојила Оскара за најбољи кратки анимирани филм. Том и Џери готово никад не говоре, а аутори кажу како су на ту идеју дошли инспиридани комедијама Чарија Чаплина. Али, док се они боре, у позадини је, тих првих година, сјајна музика композитора Скота Бредлија.

Идућих двадесет година Хана и Барбера произвели су свега стотињак епизода. Свака је коштала више од педесет хиљада долара и требало је дуго времена за њену продукцију. Управо ти, први филмићи и данас се сматрају најбољима, због богате анимације и квалитетне радње. Том и Џери донијели су својим ауторима још шест "златних кипића" те бројне друге награде.

Средином 50-их Хана и Барбера преузели су продукцијски одјел цртића у студију МГМ, а био је то почетак златне ере Тома и Џериа. За све је заслужна похлепа власника студија који су у једном тренутку наивно процијенили да ће зарадити више новца емитовањм старих епизода него производњом нових. Хана и Барбера су зато 1957. основали властиту компанију, која није добро прошла. Неколико година касније шефови из МГМ-а одлучили су "оживјети" Тома и Џериа, али без њихових изворних аутора, те су посао дали аниматору Џену Деичу, а анимацију ради мањих трошкова преселили у Праг.

Деич се мучио с тим послом, имао је страшно мали буџет и готово никакво знање о изворној матрици цртића. Забаван је и податак да су сва чешка имена американизованаа како би се одбацила било каква повезаност с комунизмом, јер је процијењено да би то могло одбити америчку публику, пише ББЦ.

Тих тринаест епизода до данас се сматра најгорима у осам деценија дугој историје цртаћа, а Деич је у једном разговору новинару открио како је због њих примао и пријетње смрћу.

Тежак задатак пао је даље на Чка Џонеса, памтљивог по легендарним Лунеy Тјунсима. Он је Тому удахнуо нови живот, подебљао му обрве и учинио га мало страшнијим него у првим епизодама.

Тек седамдесетих оригинални умјетнички дуо могао је наставити свој рад на цртићу. Но, политичке прилике тад су већ биле много другачије и многе њихове прве епизоде сматрале су се пренасилнима за модерну телевизију. Почели су производити дуље филмиће, а прилагодили су анимацију и увјетима смањеног буџета, што је Тому и Џериу осигурало опстанак на малим екранима.

Остало је историја. Према избору гледалаца 2015. Том и Џери најбољи су цртић свих времена. Појављивали су се посвуда, а 1992. године снимљен је и мјузикл у којем пјевају и плешу.

Оно што цртићу даје посебну чар је његова безвременост.

– Када бисте сада гледали Тома и Џериа, сигурно не бисте могли процијенити када су направљени – каже Џери Бек, историчар анимираног филма за ББЦ.

– Слика је другачија ствар. Знамо да је настала 1800., или 1700. Али Том и Џери су евергрин који никад не блиједи. С временом смо схватили да су они чиста умјетност која је актуална и данас, а не краткотрајна забава – објашњава.

Хана је преминуо 2001., Барбера 2006., а ауторска права и данас има агенција Ворнер Брадерс. Како јавља ББЦ, управо до краја 2020. они намјеравају снимити Том и Џери као дугометражни акцијски филм, но детаљи пројекта засад се држе у тајности.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана