Tom & Džeri, iduće sedmice slave 80. rođendan: Mačak i miš trebali su imati druga imena

BBC
Tom & Džeri, iduće sedmice slave 80. rođendan: Mačak i miš trebali su imati druga imena

Jedan od najpoznatijih crtanih filmova svih vremena, Tom & Džeri, idućeg sedmice proslaviće svoj 80. rođendan.

Bezvremenska priča o borbi mačke i miša, koja je godinama svakog dana ulazila u naše domove preko malih ekrana, živi i danas te ima brojne poklonike među ljubiteljima animiranog filma.

Priča je krajnje jednostavna – u gotovo svakoj epizodi mačak Tom, iživciran pojavom miša u svojoj kući, smisli plan kako ga se riješiti, ali naum mu se svaki puta drastično izjalovi. Iako je radnja jednostavna, animacija je vrhunska, a ono što je Toma i Džeria uvijek odlikovalo je upotreba vrhunske muzičke kulise, nerijetko su se "svađali" uz muziku najpoznatijih svjetskih kompozitora klasične muzike.

BBC povodom osme decenije ikoničkog crtaća donosi i manje poznatu priču o njegovu nastanku, objavljujući kako je sve počelo gotovo slučajno. Autori filma Vilijem Hana i Džozef  Barbera nisu imali ni 30 godina kada su se upustili u borbu protiv velikih studija kojima su zvijezde bili likovi poput Miki Mase ili Gice gicka. Barbera je svojevremeno priznao da su mačka osmislili u trenucima teške dosade, a prvi put se na malim ekranima pojavio 1940. pod nazivom ‘Puss get's the boot’.

 Zanimljivo, ni protagonisti crtića se nisu tada zvali kako ih danas pamtimo, već je mačak bio Džasper, a miš Džini.

Prva epizoda bila je toliki hit da je odmah osvojila Oskara za najbolji kratki animirani film. Tom i Džeri gotovo nikad ne govore, a autori kažu kako su na tu ideju došli inspiridani komedijama Čarija Čaplina. Ali, dok se oni bore, u pozadini je, tih prvih godina, sjajna muzika kompozitora Skota Bredlija.

Idućih dvadeset godina Hana i Barbera proizveli su svega stotinjak epizoda. Svaka je koštala više od pedeset hiljada dolara i trebalo je dugo vremena za njenu produkciju. Upravo ti, prvi filmići i danas se smatraju najboljima, zbog bogate animacije i kvalitetne radnje. Tom i Džeri donijeli su svojim autorima još šest "zlatnih kipića" te brojne druge nagrade.

Sredinom 50-ih Hana i Barbera preuzeli su produkcijski odjel crtića u studiju MGM, a bio je to početak zlatne ere Toma i Džeria. Za sve je zaslužna pohlepa vlasnika studija koji su u jednom trenutku naivno procijenili da će zaraditi više novca emitovanjm starih epizoda nego proizvodnjom novih. Hana i Barbera su zato 1957. osnovali vlastitu kompaniju, koja nije dobro prošla. Nekoliko godina kasnije šefovi iz MGM-a odlučili su "oživjeti" Toma i Džeria, ali bez njihovih izvornih autora, te su posao dali animatoru Dženu Deiču, a animaciju radi manjih troškova preselili u Prag.

Deič se mučio s tim poslom, imao je strašno mali budžet i gotovo nikakvo znanje o izvornoj matrici crtića. Zabavan je i podatak da su sva češka imena amerikanizovanaa kako bi se odbacila bilo kakva povezanost s komunizmom, jer je procijenjeno da bi to moglo odbiti američku publiku, piše BBC.

Tih trinaest epizoda do danas se smatra najgorima u osam decenija dugoj istorije crtaća, a Deič je u jednom razgovoru novinaru otkrio kako je zbog njih primao i prijetnje smrću.

Težak zadatak pao je dalje na Čka Džonesa, pamtljivog po legendarnim Luney Tjunsima. On je Tomu udahnuo novi život, podebljao mu obrve i učinio ga malo strašnijim nego u prvim epizodama.

Tek sedamdesetih originalni umjetnički duo mogao je nastaviti svoj rad na crtiću. No, političke prilike tad su već bile mnogo drugačije i mnoge njihove prve epizode smatrale su se prenasilnima za modernu televiziju. Počeli su proizvoditi dulje filmiće, a prilagodili su animaciju i uvjetima smanjenog budžeta, što je Tomu i Džeriu osiguralo opstanak na malim ekranima.

Ostalo je istorija. Prema izboru gledalaca 2015. Tom i Džeri najbolji su crtić svih vremena. Pojavljivali su se posvuda, a 1992. godine snimljen je i mjuzikl u kojem pjevaju i plešu.

Ono što crtiću daje posebnu čar je njegova bezvremenost.

– Kada biste sada gledali Toma i Džeria, sigurno ne biste mogli procijeniti kada su napravljeni – kaže Džeri Bek, istoričar animiranog filma za BBC.

– Slika je drugačija stvar. Znamo da je nastala 1800., ili 1700. Ali Tom i Džeri su evergrin koji nikad ne blijedi. S vremenom smo shvatili da su oni čista umjetnost koja je aktualna i danas, a ne kratkotrajna zabava – objašnjava.

Hana je preminuo 2001., Barbera 2006., a autorska prava i danas ima agencija Vorner Braders. Kako javlja BBC, upravo do kraja 2020. oni namjeravaju snimiti Tom i Džeri kao dugometražni akcijski film, no detalji projekta zasad se drže u tajnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana