Пронађен коринтски шљем из петог вијека прије нове ере

Срна
Foto: greekreporter.com

АТИНА - Археолози су пронашли древни грчки коринтски шљем ратника у гробници из петог вијека прије нове ере на полуострву Таман, на југозападу Русије, пише "Грик рипортер".

Шљем је значајно кородирао и изломљен је, али је ово откриће изузетно значајно за историјска истраживања. Коринтски шљем пронађен на југозападу Русије једини је ове врсте пронађен сјеверно од Црног мора.

Грчки коринтски шљем направљен од бронзе покривао је цијелу главу и врат са прорезима за очи и уста, избоченим штитницима на образима такозваним парагнатидама, и закривљеном избочином позади за заштиту потиљка.

Шљем је имао мекану унутрашњост обложену платном или кожом ради заштите лобање. Ови шљемови били су од суштинског значаја за грчке хоплите, чувену добро наоружану пјешадију која је била дио фаланги.

Иако је коринтски шљем добио име по грчкој држави Коринт одакле је и потекао, он се користио широм античке Грчке, од шестог до првог вијека када је изашао из моде.

Коринтски шљемови појавили су се у Грчкој око шестог вијека прије нове ере и један су од симбола античке Грчке. Старогрчка богиња Атина и чувени атински државник Перикле често су приказани са коринтским шљемом.

У антици је поред тијела ратника у гробницу полаган и његов шљем.

Према ријечима Романа Мимохода, директора у Институту за археологију руске Академије наука, "шљем пронађен на полуострву Таман припада коринтско-хермионском типу и датира из прве четвртине петог вијека прије нове ере".

У протекле двије године руски археолози ископали су некрополу са 600 хумки гдје су сахрањени многи грчки ратници боспоранског краљевства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана