Pronađen korintski šljem iz petog vijeka prije nove ere

Srna
Foto: greekreporter.com

ATINA - Arheolozi su pronašli drevni grčki korintski šljem ratnika u grobnici iz petog vijeka prije nove ere na poluostrvu Taman, na jugozapadu Rusije, piše "Grik riporter".

Šljem je značajno korodirao i izlomljen je, ali je ovo otkriće izuzetno značajno za istorijska istraživanja. Korintski šljem pronađen na jugozapadu Rusije jedini je ove vrste pronađen sjeverno od Crnog mora.

Grčki korintski šljem napravljen od bronze pokrivao je cijelu glavu i vrat sa prorezima za oči i usta, izbočenim štitnicima na obrazima takozvanim paragnatidama, i zakrivljenom izbočinom pozadi za zaštitu potiljka.

Šljem je imao mekanu unutrašnjost obloženu platnom ili kožom radi zaštite lobanje. Ovi šljemovi bili su od suštinskog značaja za grčke hoplite, čuvenu dobro naoružanu pješadiju koja je bila dio falangi.

Iako je korintski šljem dobio ime po grčkoj državi Korint odakle je i potekao, on se koristio širom antičke Grčke, od šestog do prvog vijeka kada je izašao iz mode.

Korintski šljemovi pojavili su se u Grčkoj oko šestog vijeka prije nove ere i jedan su od simbola antičke Grčke. Starogrčka boginja Atina i čuveni atinski državnik Perikle često su prikazani sa korintskim šljemom.

U antici je pored tijela ratnika u grobnicu polagan i njegov šljem.

Prema riječima Romana Mimohoda, direktora u Institutu za arheologiju ruske Akademije nauka, "šljem pronađen na poluostrvu Taman pripada korintsko-hermionskom tipu i datira iz prve četvrtine petog vijeka prije nove ere".

U protekle dvije godine ruski arheolozi iskopali su nekropolu sa 600 humki gdje su sahranjeni mnogi grčki ratnici bosporanskog kraljevstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana