Прије 100 година преминуо је Павле Јуришић Штурм - генерал окићен ордењем

Srna
Foto: ilustracija

БИЈЕЉИНА - Чувени српски генерал лужичког поријекла Павле Јуришић Штурм, који је за ратне заслуге добио највећа српска и свјетска војна одликовања, преминуо је 14. јануара 1922. године.

Штурм је био један од најистакнутијих српских официра у балканским ратовима и Првом свјетском рату који је веома заслужан за блиставе побједе српске војске над аустроугарском армијом у Церској и Колубарској бици.

У српску војску примљен је 1876. године као добровољац у чину поручника и већ у српско-турском рату /1876-1877/ истакао се као командант Шабачког и Посавско-тамнавског батаљона. Током српско-турског рата /1877-1878/ веома успјешно командовао је Првим добровољачким пуком, а потом Крајинским комбинованим пуком у борбама код Беле Паланке и Пирота.

У српско-бугарском рату /1885/ командовао је Шестим пуком Дринске дивизије, у Првом балканском рату /1912-1913/ Дринском, а у Другом балканском рату /1913/ Дунавском дивизијом. У Првом свјетском рату /1914/ као командант Треће армије примио је први удар знатно надмоћније аустроугарске Пете армије и успорио њено напредовање, што је омогућило српским снагама да се прегрупишу за Церску битку. Трећом армијом је командовао и у Колубарској бици и на Солунском фронту до августа 1916. године.

Према српским изворима, по поријеклу је био Лужички Србин. Академију је похађао у Вроцлаву и Нансију. У Француско-пруском рату био је водник на страни Краљевине Пруске. Дошавши у Србију, промијенио је име у Павле Јуришић и додао своје бивше презиме Штурм као надимак. Узео је учешће у српско-турским ратовима као поручник, те био одликован и унапријеђен у чин капетана.

Због свог пријатељства са краљем Петром Првим именован је првим ађутантом и пратио је краља на свим путовањима. Одликован је Орденом Карађорђеве звезде, Орденом белог орла и савезничким одликовањима међу којима се истичу Орден италијанске круне, Орден Светог Ђорђа, Орден белгијске круне, Орден Легије части и Орден Светог Михајла и Светог Ђорђа, а највредније одликовање било му је Орден цвјетова пауловније на великом крсту којим га је лично одликовао јапански цар.

Такође је био носилац Гвозденог крста, Ордена Светог Леополда и Ордена Менџидије, ордења које су му додијелиле будуће Централне силе. Уврштен је у ред највећих војсковођа Првог свјетског рата и српске ратне историје. И Павлов рођени брат Евгеније Јуришић Штурм био је добровољац српске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана