Prije 100 godina preminuo je Pavle Jurišić Šturm - general okićen ordenjem

Srna
Foto: ilustracija

BIJELjINA - Čuveni srpski general lužičkog porijekla Pavle Jurišić Šturm, koji je za ratne zasluge dobio najveća srpska i svjetska vojna odlikovanja, preminuo je 14. januara 1922. godine.

Šturm je bio jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu koji je veoma zaslužan za blistave pobjede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

U srpsku vojsku primljen je 1876. godine kao dobrovoljac u činu poručnika i već u srpsko-turskom ratu /1876-1877/ istakao se kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona. Tokom srpsko-turskog rata /1877-1878/ veoma uspješno komandovao je Prvim dobrovoljačkim pukom, a potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota.

U srpsko-bugarskom ratu /1885/ komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu /1912-1913/ Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu /1913/ Dunavskom divizijom. U Prvom svjetskom ratu /1914/ kao komandant Treće armije primio je prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916. godine.

Prema srpskim izvorima, po porijeklu je bio Lužički Srbin. Akademiju je pohađao u Vroclavu i Nansiju. U Francusko-pruskom ratu bio je vodnik na strani Kraljevine Pruske. Došavši u Srbiju, promijenio je ime u Pavle Jurišić i dodao svoje bivše prezime Šturm kao nadimak. Uzeo je učešće u srpsko-turskim ratovima kao poručnik, te bio odlikovan i unaprijeđen u čin kapetana.

Zbog svog prijateljstva sa kraljem Petrom Prvim imenovan je prvim ađutantom i pratio je kralja na svim putovanjima. Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde, Ordenom belog orla i savezničkim odlikovanjima među kojima se ističu Orden italijanske krune, Orden Svetog Đorđa, Orden belgijske krune, Orden Legije časti i Orden Svetog Mihajla i Svetog Đorđa, a najvrednije odlikovanje bilo mu je Orden cvjetova paulovnije na velikom krstu kojim ga je lično odlikovao japanski car.

Takođe je bio nosilac Gvozdenog krsta, Ordena Svetog Leopolda i Ordena Mendžidije, ordenja koje su mu dodijelile buduće Centralne sile. Uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svjetskog rata i srpske ratne istorije. I Pavlov rođeni brat Evgenije Jurišić Šturm bio je dobrovoljac srpske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana