Прича о експедицији која је прије 111 година покорила Јужни пол: "Труди се, тражи, пронађи, не дај се"

B92
Foto: Profimedia

У децембру 1911. године, "освојен" је Јужни пол, тада су Британац Роберт Фалкон Скот и Норвежанин Роалд Амундсен кренули у борбу за славу и побједу у надметању "ко ће први стићи до Јужног пола".

Антарктик је био посљедњи откривени и још неистражени континент на нашој Земљи. Џејмс Кук је покушао да га истражи, али када је видео поломљене ледене блокове, закључио је да је ово путовање преопасно и да му се не може приц́и. Поред њега, у подухват су се упуштали и истраживачи цара Александра И, Енглези, Французи... Међутим, дуго нико није успијевао да пређе прве редове гдје су наилази на пингвине који су их у чуду посматрали.


Норвежанин Роалд Амундсен започео је своју експедицију 20. октобра 1911. године, што значи да му је требало око два мјесеца да стигне на одредиште. На путу су га пратила четири колеге и 36 паса.

Оно што би многе и данас изненадило јесте чињеница да је током овакве експедиције неопходно прец́и планине. Трансантарктичке планине су опаки ледени планински ланац дуг чак 3.500 километара - што их чини једним од најдужих на свету. Највиши врхови досежу и до 4.500 метара надморске висине, а њихове планинске висоравни и долине су једно од ретких мjеста гдjе понекад нема снијега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана