Priča o ekspediciji koja je prije 111 godina pokorila Južni pol: "Trudi se, traži, pronađi, ne daj se"

B92
Foto: Profimedia

U decembru 1911. godine, "osvojen" je Južni pol, tada su Britanac Robert Falkon Skot i Norvežanin Roald Amundsen krenuli u borbu za slavu i pobjedu u nadmetanju "ko će prvi stići do Južnog pola".

Antarktik je bio posljednji otkriveni i još neistraženi kontinent na našoj Zemlji. Džejms Kuk je pokušao da ga istraži, ali kada je video polomljene ledene blokove, zaključio je da je ovo putovanje preopasno i da mu se ne može prići. Pored njega, u poduhvat su se upuštali i istraživači cara Aleksandra I, Englezi, Francuzi... Međutim, dugo niko nije uspijevao da pređe prve redove gdje su nailazi na pingvine koji su ih u čudu posmatrali.


Norvežanin Roald Amundsen započeo je svoju ekspediciju 20. oktobra 1911. godine, što znači da mu je trebalo oko dva mjeseca da stigne na odredište. Na putu su ga pratila četiri kolege i 36 pasa.

Ono što bi mnoge i danas iznenadilo jeste činjenica da je tokom ovakve ekspedicije neophodno preći planine. Transantarktičke planine su opaki ledeni planinski lanac dug čak 3.500 kilometara - što ih čini jednim od najdužih na svetu. Najviši vrhovi dosežu i do 4.500 metara nadmorske visine, a njihove planinske visoravni i doline su jedno od retkih mjesta gdje ponekad nema snijega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana