Петар Поповић Пеција - синоним борбе за слободу

Срна
Петар Поповић Пеција - синоним борбе за слободу

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У манастиру Моштаница у Козарској Дубици данас је прослављен Свети ђакон Авакум и историјски догађај од републичког значаја “Дан сјећања на борца и устаника против Турака Петра Поповића-Пецију”.

Милан Љепојевић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, рекао је новинарима да је слобода главна порука данашњег скупа код манастира Моштаница и то слобода коју ужива народ Републике Српске, а коју је сам народ за себе изборио.

“Манастир Моштаница и велики српски трибун Петар Поповић Пеција су синоним борбе за слободу која је извојевана за српски народ”, истакао је Љепојевић.

Он је подсјетио на мисао француског филозофа Жан Жака Русоа да је “човјек рођен слободан, а свуда је у ланцима” и додао да је народ Републике Српске покидао те ланце, ослободио се и има своју перспективу развоја и срећне будућности.

Генерал Драган Вуковић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, рекао је да је манастир Моштаница свето мјесто које данас прославља Светог ђакона Авакума.

“Уједно смо овђе окупљени око гроба хајдучког војводе Петра Пеције који је са својим хајдуцима војевао на овим просторима. Видљиво је да су и тадашња збивања 18. и 19. вијека, а и данашња на неки начин иста и да је порука да се сви морамо налазити и окупљети око својих вриједности, било вјерских или политичких, ради свога опстанка на овим просторима”, рекао је Вуковић.

Свету архијерејску литургију служио је НЈегово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, а затим је служен помен и положени вијенци код споменика Петру Поповићу Пецију.

Игуман манастира Моштаница отац Сергије рекао је новинарима да је Петар Поповић Пеција био ратни друг тадашњег игумана манастира Моштаница Кирила Хаџића и сахрањен је у околини манастира након што је убијен у мјесту Гашница.

“Петар Поповић Пеција је био и биће свијетли примјер нараштајима који долазе како не треба своју вјеру да продају за вечеру”, истакао је игуман Сергије.

Петар Поповић-Пеција био је српски хајдук и један од првих устаника против Османског царства. Подигао је буну 1858. године у Кнешпољу и све до погибије 1875. године био је на челу устаника у овом дијелу Балкана.

Сахрањен је надомак Јасеновца, а касније су његови посмртни остаци пренесени код манастира Моштаница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана