Petar Popović Pecija - sinonim borbe za slobodu

Srna
Petar Popović Pecija - sinonim borbe za slobodu

KOZARSKA DUBICA - U manastiru Moštanica u Kozarskoj Dubici danas je proslavljen Sveti đakon Avakum i istorijski događaj od republičkog značaja “Dan sjećanja na borca i ustanika protiv Turaka Petra Popovića-Peciju”.

Milan Ljepojević, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je novinarima da je sloboda glavna poruka današnjeg skupa kod manastira Moštanica i to sloboda koju uživa narod Republike Srpske, a koju je sam narod za sebe izborio.

“Manastir Moštanica i veliki srpski tribun Petar Popović Pecija su sinonim borbe za slobodu koja je izvojevana za srpski narod”, istakao je Ljepojević.

On je podsjetio na misao francuskog filozofa Žan Žaka Rusoa da je “čovjek rođen slobodan, a svuda je u lancima” i dodao da je narod Republike Srpske pokidao te lance, oslobodio se i ima svoju perspektivu razvoja i srećne budućnosti.

General Dragan Vuković, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, rekao je da je manastir Moštanica sveto mjesto koje danas proslavlja Svetog đakona Avakuma.

“Ujedno smo ovđe okupljeni oko groba hajdučkog vojvode Petra Pecije koji je sa svojim hajducima vojevao na ovim prostorima. Vidljivo je da su i tadašnja zbivanja 18. i 19. vijeka, a i današnja na neki način ista i da je poruka da se svi moramo nalaziti i okupljeti oko svojih vrijednosti, bilo vjerskih ili političkih, radi svoga opstanka na ovim prostorima”, rekao je Vuković.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, a zatim je služen pomen i položeni vijenci kod spomenika Petru Popoviću Peciju.

Iguman manastira Moštanica otac Sergije rekao je novinarima da je Petar Popović Pecija bio ratni drug tadašnjeg igumana manastira Moštanica Kirila Hadžića i sahranjen je u okolini manastira nakon što je ubijen u mjestu Gašnica.

“Petar Popović Pecija je bio i biće svijetli primjer naraštajima koji dolaze kako ne treba svoju vjeru da prodaju za večeru”, istakao je iguman Sergije.

Petar Popović-Pecija bio je srpski hajduk i jedan od prvih ustanika protiv Osmanskog carstva. Podigao je bunu 1858. godine u Knešpolju i sve do pogibije 1875. godine bio je na čelu ustanika u ovom dijelu Balkana.

Sahranjen je nadomak Jasenovca, a kasnije su njegovi posmrtni ostaci preneseni kod manastira Moštanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana