Ово су оцјене Николе Тесле из гимназије: У трећем разреду имао је јединицу из математике ВИДЕО

ГС
Ово су оцјене Николе Тесле из гимназије: У трећем разреду имао је јединицу из математике ВИДЕО

Никола Тесла, чувени српски проналазач одлично се сналазио у школи када је ријеч о математици све до треће године гимназије. Тада је имао закључену јединицу из математике, али не зато што није савладао градиво, већ због тога што два мјесеца није ишао у школу.

То је недавно на свом каналу "Тибеес" објавила позната јутјуберка Тоби, која је заљубљеник у математику, астрономију и физику. Она се у својим видео-клиповима бави истакнутим научницима, а дипломирала је математику и физику на Универзитету на Новом Зеланду и више од 400.000 претплатника гледа њене објаве.

Овог пута одлучила је да прича о оценама Николе Тесле, а у питању је превод копија оригиналних докумената који се налазе у архиви "ТУ Граз", након што су му украдени, навела је она.

Иначе, у документу, у којем може да се види да је Никола Тесла имао јединицу из математике у првом полугодишту трећег разреда, стоји и напомена да је два мјесеца био болестан и да за то вријеме није ишао у школу. Матурски испит је положио са одличним оцјенама из математике, историје, географије и немачког.

Рекла је и да то што је на матурском испиту Никола Тесла из математике имао закључену петицу само значи да у претходном разреду није био одличан само због несрећне околности да се разболи и не похађа школу пуна два мјесеца.

Иначе, Никола Тесла је ишао у Гимназију Карловац од 1870. до 1873. године.

"За Теслу можда више него за остале се каже да је био прави геније. Имао је више од 300 заштићених патената", навела је Тоби.

Погледајте у видео-снимку: 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана