Ovo su ocjene Nikole Tesle iz gimnazije: U trećem razredu imao je jedinicu iz matematike VIDEO

GS
Ovo su ocjene Nikole Tesle iz gimnazije: U trećem razredu imao je jedinicu iz matematike VIDEO

Nikola Tesla, čuveni srpski pronalazač odlično se snalazio u školi kada je riječ o matematici sve do treće godine gimnazije. Tada je imao zaključenu jedinicu iz matematike, ali ne zato što nije savladao gradivo, već zbog toga što dva mjeseca nije išao u školu.

To je nedavno na svom kanalu "Tibees" objavila poznata jutjuberka Tobi, koja je zaljubljenik u matematiku, astronomiju i fiziku. Ona se u svojim video-klipovima bavi istaknutim naučnicima, a diplomirala je matematiku i fiziku na Univerzitetu na Novom Zelandu i više od 400.000 pretplatnika gleda njene objave.

Ovog puta odlučila je da priča o ocenama Nikole Tesle, a u pitanju je prevod kopija originalnih dokumenata koji se nalaze u arhivi "TU Graz", nakon što su mu ukradeni, navela je ona.

Inače, u dokumentu, u kojem može da se vidi da je Nikola Tesla imao jedinicu iz matematike u prvom polugodištu trećeg razreda, stoji i napomena da je dva mjeseca bio bolestan i da za to vrijeme nije išao u školu. Maturski ispit je položio sa odličnim ocjenama iz matematike, istorije, geografije i nemačkog.

Rekla je i da to što je na maturskom ispitu Nikola Tesla iz matematike imao zaključenu peticu samo znači da u prethodnom razredu nije bio odličan samo zbog nesrećne okolnosti da se razboli i ne pohađa školu puna dva mjeseca.

Inače, Nikola Tesla je išao u Gimnaziju Karlovac od 1870. do 1873. godine.

"Za Teslu možda više nego za ostale se kaže da je bio pravi genije. Imao je više od 300 zaštićenih patenata", navela je Tobi.

Pogledajte u video-snimku: 

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana