Овако је заправо изгледао Косовски бој: Анимација која објашњава детаље VIDEO

Г.С.
Овако је заправо изгледао Косовски бој: Анимација која објашњава детаље VIDEO

Косовски бој један је од најважнијих догађаја када је у питању стварање српског идентитета. Да ли знате како је он заправо изгледао?

Косовски бој десио се на Видовдан, 28. јуна 1389. године.

Историјски контекст је мање-више добро познат. Са једне стране Кнез Лазар Хребељановић и малобројна српска војска, а са друге турски емир Мурат I и велика сила Отоманског царства, пише Б92.

Оно што је нетипично за битку, јесте то да су своју смрт дочекали на бојном пољу војсковође са обије стране. Ово представља својеврсну аномалију, толику да је можда само још неко пута забиљежено у историји, а о томе колико је чудно говори и то што су многи политички посматрачи били збуњени.

Вијековима се таложио културни, умјетнички, социјални и историјски значај Косовског боја за српски народ. Без обзира на то што можда није значио много за остатак свијета, ту и тамо могу да се пронађу историчари ван ових простора који се и даље тиме баве.

Управо је то случај са YouTube каналом “Kings and Generals”, који прави реконструкције великих и значајних битака, па је тако прије неколико година на ред дошао и Косовски бој. Погледајте у видео-снимку како све изгледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана