Ovako je zapravo izgledao Kosovski boj: Animacija koja objašnjava detalje VIDEO

G.S.
Ovako je zapravo izgledao Kosovski boj: Animacija koja objašnjava detalje VIDEO

Kosovski boj jedan je od najvažnijih događaja kada je u pitanju stvaranje srpskog identiteta. Da li znate kako je on zapravo izgledao?

Kosovski boj desio se na Vidovdan, 28. juna 1389. godine.

Istorijski kontekst je manje-više dobro poznat. Sa jedne strane Knez Lazar Hrebeljanović i malobrojna srpska vojska, a sa druge turski emir Murat I i velika sila Otomanskog carstva, piše B92.

Ono što je netipično za bitku, jeste to da su svoju smrt dočekali na bojnom polju vojskovođe sa obije strane. Ovo predstavlja svojevrsnu anomaliju, toliku da je možda samo još neko puta zabilježeno u istoriji, a o tome koliko je čudno govori i to što su mnogi politički posmatrači bili zbunjeni.

Vijekovima se taložio kulturni, umjetnički, socijalni i istorijski značaj Kosovskog boja za srpski narod. Bez obzira na to što možda nije značio mnogo za ostatak svijeta, tu i tamo mogu da se pronađu istoričari van ovih prostora koji se i dalje time bave.

Upravo je to slučaj sa YouTube kanalom “Kings and Generals”, koji pravi rekonstrukcije velikih i značajnih bitaka, pa je tako prije nekoliko godina na red došao i Kosovski boj. Pogledajte u video-snimku kako sve izgleda.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana