Обарала нацисте па нестала на лету: Ово је најбоља авијатичарка у историји

GS
Foto: Facebook

Лидија Литвјак добила је титулу Хероја Совјетског Савеза 47 година након смрти након што је њен подвиг надмашио многе успјехе мушких хероја, а ова дјевојка остала је упамћена и као најефикаснији женски ас Великог домовинског рата.

Рођена је у августу 1921. године у Москви и са 14 година московска школарка почела је тренирати у Калињинском летачком клубу, а годину дана касније извела је свој први самостални лет.

Засигурно, тада млада Лидија није ни слутила да ће њена фасцинација небом постати њено животно дјело.

У вријеме када је почео Велики отаџбински рат била је већ искусан пилот. Али није могла одмах да стигне на фронт због недостатка женских војних летећих јединица.  Није по овом критерију само Совјетски Савез заостајао.

Они никада нису постојали ни у једној земљи на свијету. Лидија је уписана у 586. женски ловачки авијацијски пук тек 1942. године.

У најкраћем могућем року савладала како летјети ловцем Јак-1, што јој је омогућило да у августу обори свој први њемачки бомбардер на небу изнад Саратова.

За само годину дана, њена "касица-прасица" је попуњена са још 16 оборених непријатељских авиона.

Са позивним знаком "Љиљан" на радију, дјевојка је добила назив "Бијели стаљинградски љиљан", а 23. фебруара Литвјак је постала власница Ордена Црвене звијезде, њеног првог војног одличја.

Тешки губици
Није све у Лидијином животу било ружичасто. У мају 1942. њен супруг, капетан Алексеј Соломатин, погинуо је пред њеним очима, а у јулу, током битке са њемачким борцима, умрла је њена најбоља пријатељица Екатерина Буданова.

Ни Лидија није дуго преживјела. Двадесетдвогодишњи "Бијели стаљинградски љиљан" нестала је 1. августа 1943. године. Њене посмртне остатке пронашли су млади војници Одреда извиђача Војне славе у селу Дмитровка тек 1971. године.

Тек крајем осамдесетих година прошлог вијека било је могуће са сигурношћу утврдити да су припадали њој.

Истовремено, на необиљеженом гробу уклесано је име и презиме храбре дјевојке. Њена достигнућа су запажена не само одликовањем Хероја Совјетског Савеза. У Гинисовој књизи рекорда, она се појављује као најуспјешнији борбени пилот у историји свјетске авијације, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана