Obarala naciste pa nestala na letu: Ovo je najbolja avijatičarka u istoriji

GS
Foto: Facebook

Lidija Litvjak dobila je titulu Heroja Sovjetskog Saveza 47 godina nakon smrti nakon što je njen podvig nadmašio mnoge uspjehe muških heroja, a ova djevojka ostala je upamćena i kao najefikasniji ženski as Velikog domovinskog rata.

Rođena je u avgustu 1921. godine u Moskvi i sa 14 godina moskovska školarka počela je trenirati u Kalinjinskom letačkom klubu, a godinu dana kasnije izvela je svoj prvi samostalni let.

Zasigurno, tada mlada Lidija nije ni slutila da će njena fascinacija nebom postati njeno životno djelo.

U vrijeme kada je počeo Veliki otadžbinski rat bila je već iskusan pilot. Ali nije mogla odmah da stigne na front zbog nedostatka ženskih vojnih letećih jedinica.  Nije po ovom kriteriju samo Sovjetski Savez zaostajao.

Oni nikada nisu postojali ni u jednoj zemlji na svijetu. Lidija je upisana u 586. ženski lovački avijacijski puk tek 1942. godine.

U najkraćem mogućem roku savladala kako letjeti lovcem Jak-1, što joj je omogućilo da u avgustu obori svoj prvi njemački bombarder na nebu iznad Saratova.

Za samo godinu dana, njena "kasica-prasica" je popunjena sa još 16 oborenih neprijateljskih aviona.

Sa pozivnim znakom "Ljiljan" na radiju, djevojka je dobila naziv "Bijeli staljingradski ljiljan", a 23. februara Litvjak je postala vlasnica Ordena Crvene zvijezde, njenog prvog vojnog odličja.

Teški gubici
Nije sve u Lidijinom životu bilo ružičasto. U maju 1942. njen suprug, kapetan Aleksej Solomatin, poginuo je pred njenim očima, a u julu, tokom bitke sa njemačkim borcima, umrla je njena najbolja prijateljica Ekaterina Budanova.

Ni Lidija nije dugo preživjela. Dvadesetdvogodišnji "Bijeli staljingradski ljiljan" nestala je 1. avgusta 1943. godine. Njene posmrtne ostatke pronašli su mladi vojnici Odreda izviđača Vojne slave u selu Dmitrovka tek 1971. godine.

Tek krajem osamdesetih godina prošlog vijeka bilo je moguće sa sigurnošću utvrditi da su pripadali njoj.

Istovremeno, na neobilježenom grobu uklesano je ime i prezime hrabre djevojke. Njena dostignuća su zapažena ne samo odlikovanjem Heroja Sovjetskog Saveza. U Ginisovoj knjizi rekorda, ona se pojavljuje kao najuspješniji borbeni pilot u istoriji svjetske avijacije, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana