Није могао на Мjесец због богиња, али му се једног дана указала нова прилика

ГС
Није могао на Мjесец због богиња, али му се једног дана указала нова прилика

Када је Аполо 16 лансиран пре 48 година, НАСА је била на врхунцу својих путовања на Мjесец.

Била је то шеста мисија на Мjесечеву површину - пета којој је заправо пошло за руком да слети на њу - и услиједила је након низа других путовања у којима су астронаути стигли до Мјесеца, али се на њега нису спустили. Међутим, испоставило се да ће послије Апола 16, људи посјетити Земљин једини природни сателит само још једном, док је слијетање на Мјесец планирано за 2024. годину одложено до даљег.

Аполо 16 лансиран је из свемирског центра Кенеди на Флориди 16. априла 1972. године. За вријеме лансирања, ракета Сатурн В носила је командни сервисни модул Каспер и лунарни модул Орион.

Оригинални астронаут Апола 13 Кен Матингли, који није кренуо на ову мисију због страха да је заражен богињама, добио је позив за Аполо 16 готово тачно двије године касније. Можда је Матингли имао среће, јер је Аполо 13 претрпео техничке проблеме и морао се вратити кући без завршетка мисије. Матингли је отишао на Мјесец на Аполу 16, са Џоном Јангом, који је преминуо пре двије године, и Чарлијем Дијуком.

Кад је Каспер стигао до Мјесеца, Матингли је остао у орбити око Месеца док су се Јанг и Дијук спуштали на површину у Ориону, истражујући планинске пределе Месеца и скупљајући камење. У међувремену, Матингли је помагао у вршењу посматрања, извођењу експеримената и фотографисању.

Мисија Аполо 16 прекинута је дан раније усљед забринутости због техничких проблема који су се појавили на путу до Мјесеца и у орбити око њега. Посада се вратила на Земљу 27. априла 1972.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана