Nije mogao na Mjesec zbog boginja, ali mu se jednog dana ukazala nova prilika

GS
Nije mogao na Mjesec zbog boginja, ali mu se jednog dana ukazala nova prilika

Kada je Apolo 16 lansiran pre 48 godina, NASA je bila na vrhuncu svojih putovanja na Mjesec.

Bila je to šesta misija na Mjesečevu površinu - peta kojoj je zapravo pošlo za rukom da sleti na nju - i uslijedila je nakon niza drugih putovanja u kojima su astronauti stigli do Mjeseca, ali se na njega nisu spustili. Međutim, ispostavilo se da će poslije Apola 16, ljudi posjetiti Zemljin jedini prirodni satelit samo još jednom, dok je slijetanje na Mjesec planirano za 2024. godinu odloženo do daljeg.

Apolo 16 lansiran je iz svemirskog centra Kenedi na Floridi 16. aprila 1972. godine. Za vrijeme lansiranja, raketa Saturn V nosila je komandni servisni modul Kasper i lunarni modul Orion.

Originalni astronaut Apola 13 Ken Matingli, koji nije krenuo na ovu misiju zbog straha da je zaražen boginjama, dobio je poziv za Apolo 16 gotovo tačno dvije godine kasnije. Možda je Matingli imao sreće, jer je Apolo 13 pretrpeo tehničke probleme i morao se vratiti kući bez završetka misije. Matingli je otišao na Mjesec na Apolu 16, sa Džonom Jangom, koji je preminuo pre dvije godine, i Čarlijem Dijukom.

Kad je Kasper stigao do Mjeseca, Matingli je ostao u orbiti oko Meseca dok su se Jang i Dijuk spuštali na površinu u Orionu, istražujući planinske predele Meseca i skupljajući kamenje. U međuvremenu, Matingli je pomagao u vršenju posmatranja, izvođenju eksperimenata i fotografisanju.

Misija Apolo 16 prekinuta je dan ranije usljed zabrinutosti zbog tehničkih problema koji su se pojavili na putu do Mjeseca i u orbiti oko njega. Posada se vratila na Zemlju 27. aprila 1972.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana