Недељко Чабриновић - младобосанац и родољуб

Срна
Foto: Архива

БИЈЕЉИНА- Један од атентатора на аустроугарског престолонасљедника надвојводу Франца Фердинанда и члан Младе Босне Недељко Чабриновић (1895-1916) умро је на данашњи дан 1916. године.

Чабриновић - који је умро од посљедица тортуре у тамници у Терезину (60 километара сјеверно од Прага) - бацио је на Фердинандов аутомобил бомбу која је промашила циљ, али је потом надвојводу хицима из револвера усмртио гимназијалац Гаврило Принцип.

Пунољетни атентатори, учитељи Вељко Чубриловић и Данило Илић, осуђени су на смрт и објешени, а малољетници Принцип, Чабриновић и Трифко Грабеж осуђени су на робију, гдје су умрли, не дочекавши ратни пораз и распад Аустро-Угарске.

Недељко је рођен као најстарије дијете у породици. Отац Васо је био власник кафане у Сарајеву и имао је деветоро дјеце из два брака.

Као штампарски радник учествовао је у штрајку штампарских радника 1912. године, па су га власти протјерале из Сарајева. Радио је у штампаријама у Сремским Карловцима, Шиду, Трсту и Београду.

Под утицајем српских побједа у балканским ратовима, прихватио је идеје југословенске националне револуционарне омладине и индивидуални терор као метод политичке борбе.

Сарајевски чланови напредне националне омладине послали су му у Београд исјечак из Хрватског дневника од 17. марта 1914. са вијешћу о доласку аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда на војне маневре у Босну.

Када је примио тај исјечак Чабриновић се договорио са Гаврилом Принципом и Трифком Грабежом о мјесту и времену атентата.

На Видовдан 28. јуна 1914. године, Чабриновић је у Сарајеву низводно од моста Ћумурија бацио бомбу на кола у којима се возио Франц Фердинанд, али тај покушај није успио.

Осуђен је као малољетник на 20 година строгог затвора. Умро је у затвору у Терезијенштату у данашњој Чешкој Републици.

Његова мајка је са осталом дјецом отјерана у логор Жегара код Босанске Крупе. Недељков отац био је затворен у Требињу до краја рата, а бабу су му објесили без суђења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана