Милан Кујунџић Абердар - један од првих српских филозофа, умро на данашњи дан

Срна
Милан Кујунџић Абердар - један од првих српских филозофа, умро на данашњи дан

БИЈЕЉИНА- Српски филозоф, писац и политичар Милан Кујунџић Абердар /1842-1893/, један од првих професора филозофије на београдској Великој школи, члан Српске краљевске академије, предсједник Скупштине Србије и министар просвјете, умро је на данашњи дан 1893. године.

Студирао је у Бечу, Минхену и Паризу, а дипломирао на Оксфорду.

У младости је био један од вођа Уједињене омладине српске и уредник њеног гласила "Млада Србадија".

Стихови овог изразитог романтичарског пјесника позивали су на борбу против угњетача, за ослобођење и уједињење поробљене браће.

Абердар је написао филозофска дјела "Кратки преглед хармоније у свету", "Иде ли свет набоље или нагоре", "Филозофија у Срба" и "Шта је и колико у нас урађено на лођици", те спјев "Српски патријарх" и баладу "Невеста хајдукова".

Милан Кујунџић је рођен као Јанићије, али је име промијенио у Милан.

Надимак Абердар додао је имену и презимену по својој првој збирци пјесама. Ријеч "абердар" означава ватрено оружје којим се наговјештава повољна вијест. То је и име Карађорђевог топа из Првог српског устанка.

Када је краљ Милан Обреновић именовао првих 16 академика Српске краљевске академије, међу њима је био и Милан Кујунџић Абердар.

Абердар је учествовао у српско-турским ратовима 1876-1878. године и унапријеђен је у мајора, а касније и потпуковника.

Од бројних одликовања која је добио, најзначајнија су: Медаља обновиоца Српске краљевине, Таковски крст трећег степена, Орден белог орла трећег степена и Таковски крст четвртог степена са мачевима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана