Milan Kujundžić Aberdar - jedan od prvih srpskih filozofa, umro na današnji dan

Srna
Milan Kujundžić Aberdar - jedan od prvih srpskih filozofa, umro na današnji dan

BIJELjINA- Srpski filozof, pisac i političar Milan Kujundžić Aberdar /1842-1893/, jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj školi, član Srpske kraljevske akademije, predsjednik Skupštine Srbije i ministar prosvjete, umro je na današnji dan 1893. godine.

Studirao je u Beču, Minhenu i Parizu, a diplomirao na Oksfordu.

U mladosti je bio jedan od vođa Ujedinjene omladine srpske i urednik njenog glasila "Mlada Srbadija".

Stihovi ovog izrazitog romantičarskog pjesnika pozivali su na borbu protiv ugnjetača, za oslobođenje i ujedinjenje porobljene braće.

Aberdar je napisao filozofska djela "Kratki pregled harmonije u svetu", "Ide li svet nabolje ili nagore", "Filozofija u Srba" i "Šta je i koliko u nas urađeno na lođici", te spjev "Srpski patrijarh" i baladu "Nevesta hajdukova".

Milan Kujundžić je rođen kao Janićije, ali je ime promijenio u Milan.

Nadimak Aberdar dodao je imenu i prezimenu po svojoj prvoj zbirci pjesama. Riječ "aberdar" označava vatreno oružje kojim se nagovještava povoljna vijest. To je i ime Karađorđevog topa iz Prvog srpskog ustanka.

Kada je kralj Milan Obrenović imenovao prvih 16 akademika Srpske kraljevske akademije, među njima je bio i Milan Kujundžić Aberdar.

Aberdar je učestvovao u srpsko-turskim ratovima 1876-1878. godine i unaprijeđen je u majora, a kasnije i potpukovnika.

Od brojnih odlikovanja koja je dobio, najznačajnija su: Medalja obnovioca Srpske kraljevine, Takovski krst trećeg stepena, Orden belog orla trećeg stepena i Takovski krst četvrtog stepena sa mačevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana