Мика Алас - математичар, проналазач, војник

Срна
Foto: Википедија

БИЈЕЉИНА - Михаило Петровић Алас или Мика Алас (1868-1943), српски математичар, један од првих осам професора Београдског универзитета и дугогодишњи професор математике на Филозофском факултету у Београду, члан Српске краљевске академије, умро је на данашњи дан 1943. године.

Алас је аутор више од 250 научних и стручних радова и оснивач савремене кибернетике.

Као дјечак је научио рибарски занат код београдског аласа Гашпара Чукље, потом положио мајсторски испит рибарског еснафа и тако добио надимак Мика Алас.

Написао је више од 400 радова из теоријске и примијењене математике, математичке физике и хемије, механике, геометрије и опште феноменологије.

Творац је математичке феноменологије, теорије математичких спектара која је практично примијењена у астрономским, статистичким и другим израчунавањима и веома је допринио математичкој анализи, посебно теорији диференцијалних једначина и теорији функција.

Дјела: “Квалитативна интеграција диференцијалних једначина”, “Елементи математичке феноменологије”, “Феноменолошко пресликавање”, “Предавања о математичким спектрима”, путопис “Кроз поларну област”, популарно написан роман “Јегуље”.

Такође, градио је и војничку каријеру.

Године 1898. Мика Алас положио је испит за резервног потпоручника. Био је учесник оба Балканска рата, као резервни инжењеријски поручник, па капетан друге класе.

У Првом свјетском рату био је ађутант краљевића Ђорђа, а послије бомбардовања Београда отишао је у Ниш, затим у Француску, па Швајцарску, гдје је остао до краја рата и бавио се криптографијом.

Године 1917. израдио је нови систем шифри, који је одмах ушао у употребу, а послије рата га је усавршио и назвао систем “Три картона”. Овај систем је наставио да се користи у војсци и дипломатији.

Због познавања криптографије пред почетак Другог свјетског рата поново га је ангажовала војска. Априла 1941. године, на самом почетку рата заробљен је у Сарајеву и одведен у заробљеништво у Нирнберг, гдје је провео три мјесеца.

На интервенцију принца Ђорђа Карађорђевића средином исте године пуштен је због старости, после чега се вратио у Београд.

У француском заводу за патенте регистровао је пет оригиналних практичних патената Мике Аласа: даљинар, преносни зупчаник, вјечити календар, мјерач дубине тијела потопљених у воду и метод за избјегавање минског поља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана