Марко Поло - историјски нетачна игра престола

Танјуг
Марко Поло - историјски нетачна игра престола

Високобуџетна америчка серија "Марко Поло" о венецијанском истраживачу и његовом животу на двору монголског владара Кублај кана препуна је историјских грешака, кажу и гледаоци и стручњаци у Монголији.

Амерички дистрибутер Нетфликс потрошио је десетине милиона долара на серију која је замишљена као "одговор" на "Игру престола" HBO.

Уз много мачевања, масовних битака, раскошних костима и ентеријера, серија приказује сукобе и побуне у монголском царству Кублај кана виђене очима Марка Пола.

Кублај, унук великог монголског владара Џингис кана, био је сјајан ратник. Владао је монголским цастрвом од 1260. до 1294. године и био је оснивач и први цар кинеске династије Јуан.

Гледаоци у Монголији били су одушевљени што ће један од њих играти брата Кублај кана, Арика Боку, иако је већина главних улога дата кинеским глумцима или глумцима кинеског поријекла попут Британца Бенедикта Вонга који игра Кублај кана.

Међутим, монголски историчари кажу да је радња серије збрзана и пуна рупа.

Батсук Отгонсеринен, који је 10 година истраживао ову тему за своју књигу "Историја Кублај кана", рекао је АФП-у да са "историјске тачке гледишта 20 одсто филма је историја, а 80 одсто фикција".

Судбина Арика Боке (Монгке кана или Мангуа), који је на кратко држао власт послије смрти њиховог оца и потоњег грађанског рата, знатно је измјењена, каже он.

"Дио где се Кублај и Арик Боке боре на смрт испред војника је потпно неистинита. Да, Арик јесте покушао да заузме престо, али историјски Кублај и Арик су рјешили своје несугласице", рекао је Отгонсеринен.

Дио гдје конкубин-убицу члан ривалске Сонг династије шаље да заведе Кублаја и убије његову краљицу је такође измишљотина.

"Монголски канови никада се низу женили или имали потпуно непознате конкубине", рекао је он. "Кублај није живио у палати. Живио је у владарском шатору у Пекингу, на традиционални монголски начин".

У саопштењу Нетфликс описује серију, сниману у Казахстану, Малезији и Италији, као драму смјештену у свијет препун "егозитчних борилачких вјештина, политичких махинација, спектакуларних битака и сексуалних интрига".

Али Отгонсеринен каже да су аутори серије "траљаво" проучили живот Кублај кана. "Мислим да су покушали да монголску историју представе као 'Игру престола' са завјерама, издајом, крвљу и сексом. Млади који гледају серију сада могу да стекну погрешан утисак да је Кублај кан био окрутан и перверзан", рекао је он.

Поло, кога игра Италијан Лоренцо Рикелми, био је венецијански трговац који је више од двије деценије провео са оцем и стрицем у централној Азији и Кини, годинама служећи Кублају као амбасадор и изасланик.

Прича о његовим путовањима "Књига чуда свијета" позната и као "Путовања Марка Пола" учинила је од њега средњевјековну звијезду.

Он није био први Европљанин који је пропутовао Азију, али је далеко најпознатији и његови описи Далеког истока инспирисали су Колумба да и сам покуша да пронађе поморски пут за Азију, да би умјесто тога открио Америку.

Амерички критичари дочекали су серију на нож оцјеном да серија није вриједна гледања. И поред лоших критика и слабе гледаности, друга сезона серије је наручена.

У Монголији су поједини гледаоци поздравили серију као добродошло освјежење и прилику да њихова удаљена земља добије простор на међународној телевизијској сцени.

Оргил Нарангерел, који је у BBC документарцу играо Џингис кана, каже да је серија тачнија од ранијих приказа монголске културе. "Као Монголу и умјетнику, 'Марко Поло' ми изгледа као остварење снова", рекао је он АФП-у. "Погледао сам свих десет епизода за један дан".

Иако су монголске снаге покориле Кину и владале њоме готово један вијек, модерна Монголија је под дебјелом сијенком свог огромног јужног сусједа који је и главно тржиште за њихове сировине.

Кина за себе тврди да је најстарија цивилизација на свијету и има политику "присвајања" успјешних владара и њиховог претварања у Кинезе, што је случај и са Кублај каном.

Многолија је касније била дио Ћинг династије у Кини и независност је стекла тек почетком 20. вијека да би убрзо потом пала у совјетске руке. Национална република Кина и даље тврди да има суверенитет над земљом.

Режисер-аматер Нарантсогт Батарку каже да је Марко Поло тачно показао Кину и Монголију као "потпуно различите земље са различитим културама и начином живота".

Филмски блогер Тегшџаргал Џаланајев каже да серија јасно показује онима који тврде да је Кублај кан био кинески цар, да је он био монголски владар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана