Mаринос Рицудис - поручник који је одбио да нападне СР Југославију

Срна
Mаринос Рицудис - поручник који је одбио да нападне СР Југославију

БИЈЕЉИНА - Војни суд у Пиреју осудио је 21. априла 1999. године на двије и по године затвора, условно на три године, потпоручника Ратне морнарице Грчке Мариноса Рицудиса зато што је одбио да учествује нападу НАТО-а на СР Југославију.

Грчка је током бомбардовања била дио НАТО алијансе, али из политичких разлога није учествовала у ваздушним нападима, међутим, грчка морнарица је добила наређење да уплови у Јадран.

Руцудис је требао да уплови на Јадран на разарачу "Темистокле", који је као дио снага НАТО пакта учествовао у агресији.

Он је тада рекао да као православац не може да учествује у нападу на један православни народ.

Рицудис се оглушио о наређење и вратио брод у луку, а тиме је почела његова животна агонија. Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на двије и по године затвора.

Притвором се нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

Када су први пут из Србије понудили да му додијеле орден, Рицудис је одбио и рекао да он није урадио ништа толико велико, као и да он није био храбар.

"Храбар је био ваш народ који је против свих водио борбу без икаквих шанси", рекао је грчки официр. Ипак, Свети архијерејски синод СПЦ додијелио му је орден светог цара Константина, "због његове жртвене љубави према братском српском народу, пошто је одбио да учествује у НАТО бомбардовању Србије 1999. године".

Бомбардовање Србије трајало је 77 дана, погинуло је најмање 2.500 људи, а процијењено је да је материјална штета између 30 и 100 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана