Marinos Ricudis - poručnik koji je odbio da napadne SR Jugoslaviju

Srna
Marinos Ricudis - poručnik koji je odbio da napadne SR Jugoslaviju

BIJELjINA - Vojni sud u Pireju osudio je 21. aprila 1999. godine na dvije i po godine zatvora, uslovno na tri godine, potporučnika Ratne mornarice Grčke Marinosa Ricudisa zato što je odbio da učestvuje napadu NATO-a na SR Jugoslaviju.

Grčka je tokom bombardovanja bila dio NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima, međutim, grčka mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran.

Rucudis je trebao da uplovi na Jadran na razaraču "Temistokle", koji je kao dio snaga NATO pakta učestvovao u agresiji.

On je tada rekao da kao pravoslavac ne može da učestvuje u napadu na jedan pravoslavni narod.

Ricudis se oglušio o naređenje i vratio brod u luku, a time je počela njegova životna agonija. Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dvije i po godine zatvora.

Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Kada su prvi put iz Srbije ponudili da mu dodijele orden, Ricudis je odbio i rekao da on nije uradio ništa toliko veliko, kao i da on nije bio hrabar.

"Hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi", rekao je grčki oficir. Ipak, Sveti arhijerejski sinod SPC dodijelio mu je orden svetog cara Konstantina, "zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, pošto je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine".

Bombardovanje Srbije trajalo je 77 dana, poginulo je najmanje 2.500 ljudi, a procijenjeno je da je materijalna šteta između 30 i 100 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana