“Лексикон страних речи и израза” Милана Вујаклије објављен прије 85 година: Темељно дјело посвећено језику

Г.С.
“Лексикон страних речи и израза” Милана Вујаклије објављен прије 85 година: Темељно дјело посвећено језику

У години у којој ће бити обиљежено 130 година од рођења Милана Вујаклије обиљежено је и 85 година од објаве првог издања његовог најзначајнијег дјела - “Лексикона страних речи и израза”.

Милан Вујаклија студирао је на Филозофском факултету у Београду (њемачки језик, књижевност и филозофија). Ратови на просторима Србије прекинули су његово студирање. Као добровољац, Вујаклија је од 1912. године учествовао у балканским ратовима, а затим и у Првом свјетском рату.

У току ратова био је на ратиштима од Београда преко Ниша, Скопља, Приштине, Албаније, Солуна, све до 9. фебруара 1919. године, када је демобилисан. Тек послије рата завршава факултет.

Од октобра 1919. године почиње његово службовање прво у листу “Демократија”, а касније ради у Министарству просвјете. Иако је радио као писар, а касније и као савјетник у Министарству просвјете, бавио се писањем и преводима познатих дјела са њемачког језика.

Највеће Вујаклијино ангажовање било је на лексикографији, како између два рата, тако и послије Другог свјетског рата. Вујаклија је прикупљање ријечи за “Лексикон” почео 1925. године, а у периоду од 1934. до 1936. године урадио је његову дефинитивну обраду.

Прво издање било је штампано 1936. године код чувеног издавача Геце Кона. То је био велики догађај за српску лексикографију и културу. Друго издање је Милан Вујаклија обогатио новим ријечима и изразима и оно је изашло из штампе 1954. године.

Постало је готово правило да се за значење многих страних ријечи као извор наводи Вујаклијин “Лексикон” у Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Прва два издања “Лексикона” много пута су доштампавана и прерађивана. Било је неминовно правити нова издања, са додатком нових ријечи, јер су се у језику стално појављивале и користиле нове стране ријечи и изрази.

Најновије издање “Лексикона” под називом “Нови Вујаклија”, које је приредио је Драго Ћупић, изашло је 2011. године и добило нове издаваче “Штампар Макарије” из Београда и “Октоих” из Подгорице.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана