Коначно откривено ко је крив за смрт Ане Франк? VIDEO

занимљивости
Foto: ilustracija

Шестогодишња истрага неријешеног случаја издаје Ане Франк открила је изненађујућег могућег осумњиченика за смрт аутора најпознатијег дневника на свијету, која је откривена у скровишту и умрла од тифуса у нацистичком концентрацијском логору 1945. године.

Релативно непознату особу, жидовског јавног записничара Арнолда ван ден Берга, именовао је тим састављен од пензионисаног ФБИ агента Винцента Панкокеа и око 20 историчара, криминолога и стручњака за податке.
Више од 75 година након нацистичког упада у тајни дио куће у Амстердаму истраживачи су открили да је  Ван ден Берг издао породицу Франк како би спасио властиту породицу, рекао је члан истраживачког тима Пиетер ван Твиск.

Анне је откривена 4. августа 1944. након двије године скривања.
Миеп Гис, која је помагала породици, чувала је Анин дневник на сигурном све док га није објавио Анин отац, Ото, 1947., двије године након што је Ана умрла у логору Берген Белсен у доби од 15 година.

Дневник Ане Франк преведен је на 60 језика и има милоне читалаца широм свијета.

Покушај идентификовања издаје није требао довести до казненог прогона, већ рјешавања једног од највећих неразјашњених мистерија у Низоземској у Другом свјетском рату.

Користећи технике Биг Дата истраживања, састављена је главна база података с пописима нацистичких сурадника, доушника, историјских докумената, полицијских евиденција и претходних истраживања како би се открили нови трагови.

Десеци сценарија и локација осумњиченика приказани су на карти како би се идентификовао издајник, на темељу сазнања о скровишту, мотиву и прилици.

Налази новог истраживања ће бити објављени у књизи канадске ауторке Росемарy Сулливан, "Издаја Ане Франк", која ће бити објављена у уторак.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана