Konačno otkriveno ko je kriv za smrt Ane Frank? VIDEO

zanimljivosti
Foto: ilustracija

Šestogodišnja istraga neriješenog slučaja izdaje Ane Frank otkrila je iznenađujućeg mogućeg osumnjičenika za smrt autora najpoznatijeg dnevnika na svijetu, koja je otkrivena u skrovištu i umrla od tifusa u nacističkom koncentracijskom logoru 1945. godine.

Relativno nepoznatu osobu, židovskog javnog zapisničara Arnolda van den Berga, imenovao je tim sastavljen od penzionisanog FBI agenta Vincenta Pankokea i oko 20 istoričara, kriminologa i stručnjaka za podatke.
Više od 75 godina nakon nacističkog upada u tajni dio kuće u Amsterdamu istraživači su otkrili da je  Van den Berg izdao porodicu Frank kako bi spasio vlastitu porodicu, rekao je član istraživačkog tima Pieter van Tvisk.

Anne je otkrivena 4. avgusta 1944. nakon dvije godine skrivanja.
Miep Gis, koja je pomagala porodici, čuvala je Anin dnevnik na sigurnom sve dok ga nije objavio Anin otac, Oto, 1947., dvije godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belsen u dobi od 15 godina.

Dnevnik Ane Frank preveden je na 60 jezika i ima milone čitalaca širom svijeta.

Pokušaj identifikovanja izdaje nije trebao dovesti do kaznenog progona, već rješavanja jednog od najvećih nerazjašnjenih misterija u Nizozemskoj u Drugom svjetskom ratu.

Koristeći tehnike Big Data istraživanja, sastavljena je glavna baza podataka s popisima nacističkih suradnika, doušnika, istorijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Deseci scenarija i lokacija osumnjičenika prikazani su na karti kako bi se identifikovao izdajnik, na temelju saznanja o skrovištu, motivu i prilici.

Nalazi novog istraživanja će biti objavljeni u knjizi kanadske autorke Rosemary Sullivan, "Izdaja Ane Frank", koja će biti objavljena u utorak.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana