Кинези ископали бронзани суд са мистериозном течношћу

Срна
Кинези ископали бронзани суд са мистериозном течношћу

ПЕКИНГ - Кинески истраживачи при Археолошком институту у граду Санменсја, у покрајини Хенан, ископали су 2.000 година стар бронзани суд у облику лабуда са више од три литра мистериозне течности која се сада испитује, јавио је "Дејли мејл".

Бронзани ћуп пронађен је заједно са другим предметима унутар нетакнуте гробнице која потиче из периода око 221. године прије нове ере и која је случајно пронађена приликом спровођења пројекта за урбани развој у том подручју.

Према ријечима истраживача Јан Феја, кроз отвор посуде изашло је више од три литра смеђе течности.

"Бронзани суд са главом лабуда је ријеткост. Ово је први пут да смо пронашли такав предмет у овом подручју", изјавио је Јан.

Он је нагласио невјероватну сличност са природним карактеристикама лица, укључујући уста и очи.

Јан вјерује да су детаљи на ћупу јасан показатељ тога колико су ране цивилизације биле вјеште у изради бронзаних предмета.

Иако јавност сматра да би ћуп могао бити посуда која се користила за чување ране верзије алкохола, из Јановог института су позвали стручњаке из Пекинга да тестирају супстанцу прије доношења било каквих закључака.

Тестови су почели 18. маја, јавио је "Спутњик".

Гробница у којој је пронађен ћуп датира из хаотичног периода у Кини крајем владавине династије Ћин, која је владала од 221. до 207. године прије нове ере и раног периода владавине династије Хан, која је владала од 206. године прије нове ере до 220. године нове ере.

Истраживачи претпостављају да је ријеч о гробници нижерангираног званичника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана