Kinezi iskopali bronzani sud sa misterioznom tečnošću

Srna
Kinezi iskopali bronzani sud sa misterioznom tečnošću

PEKING - Kineski istraživači pri Arheološkom institutu u gradu Sanmensja, u pokrajini Henan, iskopali su 2.000 godina star bronzani sud u obliku labuda sa više od tri litra misteriozne tečnosti koja se sada ispituje, javio je "Dejli mejl".

Bronzani ćup pronađen je zajedno sa drugim predmetima unutar netaknute grobnice koja potiče iz perioda oko 221. godine prije nove ere i koja je slučajno pronađena prilikom sprovođenja projekta za urbani razvoj u tom području.

Prema riječima istraživača Jan Feja, kroz otvor posude izašlo je više od tri litra smeđe tečnosti.

"Bronzani sud sa glavom labuda je rijetkost. Ovo je prvi put da smo pronašli takav predmet u ovom području", izjavio je Jan.

On je naglasio nevjerovatnu sličnost sa prirodnim karakteristikama lica, uključujući usta i oči.

Jan vjeruje da su detalji na ćupu jasan pokazatelj toga koliko su rane civilizacije bile vješte u izradi bronzanih predmeta.

Iako javnost smatra da bi ćup mogao biti posuda koja se koristila za čuvanje rane verzije alkohola, iz Janovog instituta su pozvali stručnjake iz Pekinga da testiraju supstancu prije donošenja bilo kakvih zaključaka.

Testovi su počeli 18. maja, javio je "Sputnjik".

Grobnica u kojoj je pronađen ćup datira iz haotičnog perioda u Kini krajem vladavine dinastije Ćin, koja je vladala od 221. do 207. godine prije nove ere i ranog perioda vladavine dinastije Han, koja je vladala od 206. godine prije nove ere do 220. godine nove ere.

Istraživači pretpostavljaju da je riječ o grobnici nižerangiranog zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana