Карађорђеви устаници избацили Турке из Калемегданске тврђаве

Срна
Карађорђеви устаници избацили Турке из Калемегданске тврђаве

БИЈЕЉИНА - Срби су у Првом српском устанку 8. јануара 1807. године избацили Турке из Калемегданске тврђаве и Београд је, након 380 година, поново постао пријестоница српске државе.

Претходно су устаници 12. децембра 1806. године ослободили београдску варош и потисли Турке у Калемегданску тврђаву, а турски командант Алија Гушанац је крајем децембра побјегао из тврђаве увидјевши да је њена одбрана безнадежна.

Новом команданту Сулејман-паши потом је преостало једино да се са својим снагама преда устаницима под Карађорђевим вођством.

Буђење националне свијести и догађаји око Сјече кнезова довели су до подизања Првог српског устанка 1804. године.

Устанак под вођством Карађорђа имао је од самог почетка за циљ ослобађање Београда. Послије двије године борби, град је и освојен 1807. године.

Око 25.000 српских устаника под вођством Карађорђа Петровића град је затекло у рушевинама.

Београд тада постаје пријестоница тек ослобођеног дијела Србије и симбол слободарских традиција њеног становништва.

У њему је већ 1807. године засједао Правитељствујушчи совјет /српска влада/, а од 1811. ту се налазе и прва министарства.

Из Војводине и других крајева долазе виђенији људи и интелектуалци, међу којима Сима Милутиновић и Доситеј Обрадовић, који је 1808. године основао Велику школу.

Динамичан развој Београда прекинут је турским освајањем 1813. године, а репресалије које су услиједиле довеле су до устанка већ 1815.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана