Karađorđevi ustanici izbacili Turke iz Kalemegdanske tvrđave

Srna
Karađorđevi ustanici izbacili Turke iz Kalemegdanske tvrđave

BIJELjINA - Srbi su u Prvom srpskom ustanku 8. januara 1807. godine izbacili Turke iz Kalemegdanske tvrđave i Beograd je, nakon 380 godina, ponovo postao prijestonica srpske države.

Prethodno su ustanici 12. decembra 1806. godine oslobodili beogradsku varoš i potisli Turke u Kalemegdansku tvrđavu, a turski komandant Alija Gušanac je krajem decembra pobjegao iz tvrđave uvidjevši da je njena odbrana beznadežna.

Novom komandantu Sulejman-paši potom je preostalo jedino da se sa svojim snagama preda ustanicima pod Karađorđevim vođstvom.

Buđenje nacionalne svijesti i događaji oko Sječe knezova doveli su do podizanja Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

Ustanak pod vođstvom Karađorđa imao je od samog početka za cilj oslobađanje Beograda. Poslije dvije godine borbi, grad je i osvojen 1807. godine.

Oko 25.000 srpskih ustanika pod vođstvom Karađorđa Petrovića grad je zateklo u ruševinama.

Beograd tada postaje prijestonica tek oslobođenog dijela Srbije i simbol slobodarskih tradicija njenog stanovništva.

U njemu je već 1807. godine zasjedao Praviteljstvujušči sovjet /srpska vlada/, a od 1811. tu se nalaze i prva ministarstva.

Iz Vojvodine i drugih krajeva dolaze viđeniji ljudi i intelektualci, među kojima Sima Milutinović i Dositej Obradović, koji je 1808. godine osnovao Veliku školu.

Dinamičan razvoj Beograda prekinut je turskim osvajanjem 1813. godine, a represalije koje su uslijedile dovele su do ustanka već 1815.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana