Јулска завјера: Шта би било да је Клаус успио?

B92
Јулска завјера: Шта би било да је Клаус успио?

У Њемачкој се данас обиљежава годишњица Јулске завјере којом су завјереници на челу са Клаусом фон Штауфенбергом покушали да убију нацистичког лидера Адолфа Хитлера, 20. јула 1944. године.

Почаст се одаје учесницима у неуспјелом атентату на Хитлера пре 75 година и вођи Операције Валкира, грофу и пуковнику Клаусу фон Штауфенбергу.

Та операција, названа и Јулска завјера, у којој је учествовало неколико хиљада војника и цивила, најпознатије је дјело отпора Хитлеровом режиму.

Официр и аристократа Фон Штауфенберг је 20. јула 1944. године оставио торбу са експлозивом на одложено активирање током састанка у главном штабу Фирера у близини Растенбурга, сада у Пољској.

Атентат није успио и државни удар је спречен. Хитлер је задобио лакше повреде, а три учесника завјере, међу којима је и сам Фон Штауфенберг, стрељани су исте вечери у Берлину.

“Они који су дјеловали 20. јула за нас треба да буду примјер”, рекла је недавно њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Фон Штауфенберг је покушао да убије Хитлера са ташном-бомбом 20. јула 1944. године, али је он преживио атентат, јер је масивни сто спречио пуно дејство експлозива.

Завјереници су погубљени истог дана.

Због кључне улоге у овој завјери Клаус фон Штауфенберг данас се у Њемачкој слави као херој и симбол отпора нацистичком режиму.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана